Nagyvilág

A szlovák rendőri brutalitás ellen tüntettek

A szlovák rendőrség erőszakos fellépése ellen tüntetett több száz ember pénteken kora este a kelet-szlovákiai Eperjesen.

A magát nacionalistának minősítő Új Szabad Szlovákia civilszervezet által összehívott utcai felvonulás és nagygyűlés résztvevői így kívántak tiltakozni a szerintük feleslegesen brutális rendőri beavatkozás ellen, amelyre a múlt szombaton Szentmihályfalván, a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) “roma terror” elleni tüntetésén került sor.

A többségében feketébe öltözött fiatalokat mintegy 500-600 eperjesi lakos is támogatásáról biztosította. Az antifasiszta Antifa mozgalom tagjai bekiabálásokkal zavarták az nagygyűlést, de incidensek nem voltak. Az Antifa hívei “náciknak” és “fasisztáknak” minősítették a tüntetőket. A rendőrség az Antifa egyik hívét elvezette a térről.

A nacionalisták az eperjesi autóbusz-pályaudvaron gyűltek össze, majd a szlovák nemzeti zászlókat lengetve a városközpontba meneteltek, ahol a Záborsky Színház előtt gyűlést tartottak. A rendezvényt előre hivatalosan bejelentették, s Radovan Novotny, a szervezet egyik vezetője egyeztetett a polgármesterrel is. Novotny még az autóbusz-pályaudvaron felhívta a résztvevők figyelmét, hogy óvakodjanak a provokációktól és tartózkodjanak az erőszakcselekményektől.

A résztvevők a felvonulás közben, illetve a nagygyűlésen folyamatosan rendőrségellenes jelszavakat kiabáltak, és többször elhangzott, hogy Szlovákia egyre inkább rendőrállam. Ugyanakkor a tüntetők élesen bírálták a hatóságokat, hogy nem képesek megfékezni a romák törvénysértéseit. Bírálatok hangzottak el a szlovák sajtó címére is, hogy az állítólag nem közölt korrekt tudósításokat a szentmihályfalvai eseményekről.

A sokak által szélsőségesnek tartott Szlovák Testvériség az állítólagos roma terror ellen tüntetett engedély nélkül szombaton Szentmihályfalván. A rendőrség gumibotokkal és vízágyúval oszlatta fel a megmozdulást. Harminc személyt őrizetbe vettek, de kihallgatásuk után szabadon engedték őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik