Nagyvilág

Medvegyev nem békül Ukrajnával

Dmitrij Medvegyev orosz elnök "nem lát lehetőséget a teljes értékű orosz-ukrán kapcsolatok helyreállítására a jelenlegi kijevi vezetéssel".

Medvegyev ezt a kijelentést a fekete-tengeri Szocsiban lévő rezidenciáján tartott sajtótájékoztatón tette, a tájékoztatót a német kancellárral, Angela Merkellel folytatott pénteki tárgyalások után tartottak.

A két volt szovjetköztársaság között számos kérdésben vita van, kezdve az Európába irányuló gázszállításoktól egészen a szevasztopoli orosz haditengerészeti támaszpont kérdéséig. Ukrajnában januárban tartanak elnökválasztást.

Az Opelről és gyilkosságokról beszéltek

Merkel és Medvegyev kötetlen találkozóján néhány nemzetközi kérdés mellett elsősorban a kétoldalú gazdasági kérdésekről, s ezen belül is a német Opel autóipari cég megvásárlásáról volt szó – mondta a két politikus a beszélgetés után.

Merkel felvetette a csecsenföldi nem kormányszervezeteknek dolgozó munkatársak meggyilkolásának ügyét is, és kijelentette: vendéglátója biztosította arról, hogy feltétlenül megtalálják és felelősségre vonják a gyilkosokat.

Az Észak-Kaukázusban az elmúlt 24 órában 22 embert öltek meg.

A gyilkosságokról szólva Medvegyev a sajtóértekezleten megállapította: ezek célja a térség helyzetének destabilizálása, az elkövetőket külföldről támogatják.

Irántól Ukrajnáig

A külpolitikai kérdések sorában Merkel javasolta, hogy a nemzetközi közösség dolgozzon ki közös álláspontot az iráni nukleáris programra vonatkozóan.

Az orosz elnök úgy vélte, az utóbbi időben már mutatkoznak a nemzetközi gazdasági válság csillapulásának első jelei, de óvott a túlzott derűlátástól.

A gazdasági kérdések sorában a kancellár megemlítette, hogy beszéltek az elektronika – a chipgyártás – terén kialakítandó stratégiai partnerségről, s hozzátette: a terv már a válság idején született, s lehetőséget nyújt a gazdasági együttműködés intenzívebbé tételére. Egyben hangsúlyozta Németország érdekeltségét az Északi Áramlat gázvezeték megépítésében.

Az Opelnek egy kanadai-orosz konzorcium általi megvásárlásáról Merkel Szocsiban azt mondta, támogatja, hogy a gyárat a General Motors, az Opel anyacége mielőbb eladja ennek a konzorciumnak. Úgy vélte, ez egyfelől új távlatokat nyitna meg az Opel előtt, másfelől lehetőséget nyújtana a stratégiai együttműködés bővítéséra Oroszország és Németország között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik