Nagyvilág

Chávez oktatási reformja az egyháznak sem tetszik

Több tüntetést is rendeztek csütörtökön a venezuelai fővárosban az új oktatási törvény ellen, amely ellenzői szerint a szocialista elvek kötelező iskolai tanítását vezeti be. A parlament előtti tüntetést a rendőrség könnygáz bevetésével feloszlatta, tüntető újságírók egy csoportját pedig kormánypárti aktivisták bántalmazták - mondták el maguk a demonstrálók.

A törvény erősíti az állami ellenőrzést mind az állami, mind a magániskolák felett, de része a jogszabálynak az is, hogy az alaptantervet a “bolivari tanokra”, vagyis Simon Bolivar XIX. századi függetlenségi harcos ideáljaira, a nemzeti önrendelkezésre és a latin-amerikai egységre építik.

Hugo Chávez elnök bírálói megjegyzik, hogy az államfő a saját politikai mozgalmát nevezi “bolivarinak”, és sokan attól tartanak, hogy már az iskolában elkötelezett híveivé akarja tenni az embereket. “Nem használják a szocializmus szót, de tulajdonképpen erről van szó” – mondta egy tüntető tanár.

Tíz órás vita után szavazták meg

A törvény helyeslői viszont azt állítják, hogy az új szabályozás csak nyitottabbá teszi a diákokat “mindenféle gondolkodásmódra”. A törvény egyenlő esélyeket teremt a diákok között, és a társadalmi felelősségvállalásra tanít egy olyan szegény országban, mint Venezuela – jelentette ki Héctor Navarro oktatási miniszter.

A parlamenti vita tíz órán át tartott, de a közepén az ellenzéki képviselők kivonultak, mert – mint mondták – a kormánypártiak nem fogadták el módosító indítványaikat. A törvényt első olvasatban nyolc éve tárgyalták meg, s ezalatt a társadalom minden szektora megvitatta – válaszolta a parlament oktatási bizottságának elnöke. Az ellenzék most arra készül, hogy aláírásokat gyűjtsön össze a törvény visszavonásáért egy népszavazáson.

Az újságíróknak és az egyháznak nem tetszik

Az Ultimas Noticias című lap jelentette, hogy kormánypárti aktivisták megtámadtak újságírókat, akik a törvénnyel szembeni ellenállásra buzdító röplapokat osztogattak. A röplapok konkrétan azt nehezményezték, hogy a törvény szerint a média kritikus szemmel való olvasására kell tanítani a gyerekeket. Az újságírók közül 13-an megsérültek – közölte a lap igazgatója. A kormány nyilatkozatban ítélte el a támadást.

Az ország legjelentősebb egyházának, a római katolikus egyháznak a vezetői azt ellenzik a törvénytervezetben, hogy megtiltaná a vallásoktatást a fő tanítási időben, és általában csökkenteni akarja az egyház befolyását az iskolákban. Chávez több mint egy évtizeddel ezelőtti első megválasztása óta élesen szemben áll az egyházzal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik