Nagyvilág

Románia tagadja a bukaresti titkos CIA-börtönt

A romániai hatóságok megerősítették, nem rendelkeznek információval arról, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Bukarestben működtetett volna titkos börtönt, miután ennek gyanújáról amerikai lapok közöltek értesüléseket.

A The New York Times című amerikai napilap elektronikus kiadásában arról számolt be csütörtökön a CIA volt alkalmazottaira hivatkozva, hogy Bukarestben működött egy ilyen börtön. A lap szerint Kyle D. Foggo volt CIA-alkalmazott, aki 2003-ban a CIA egyik legfontosabb európai ellátó központját vezette Németországban, azt a megbízást kapta, hogy három tikos börtönt hozzon létre.

A lap úgy tudja, hogy az egyik fogda “Bukarest egyik forgalmas utcájában” található felújított épületben működött, a másodikat Marokkó egyik elszigetelt régiójában létesítették, egy harmadikat pedig a volt szovjet blokk egyik országában, egy város mellett alakították ki. Mindhárom fogda hat-hat rabot tudott befogadni. A források szerint a három épületet egyformán rendezték be, hogy a foglyok ne jöhessenek rá, melyik országban vannak.
Tom Porteous, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet londoni igazgatója a lapértesülés kapcsán a RFI romániai rádiónak csütörtökön úgy vélekedett: eljött az ideje annak, hogy “független és hiteles” vizsgálatot folytassanak a feltételezett titkos CIA-börtönök ügyében.

A román hírszerzés azt közölte, hogy nem rendelkezik semmilyen információval az amerikai lapban felvetett témáról. Adrian Cioroianu volt román külügyminiszter szerint a lapban megjelent információnak sokkal inkább az amerikai belpolitikai helyzethez van köze. Emlékeztetett arra, hogy Romániában már megvizsgálták a titkos börtönök kapcsán felmerült gyanút, de nem találtak olyan bizonyítékot, ami megerősítette volna azok létezését.

Korábban Traian Basescu román államfő is kijelentette, hogy nincs valóságalapjuk a titkos börtönök léte kapcsán Romániával szemben megfogalmazott vádaknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik