Nagyvilág

Juscsenko szerint Medvegyev barátságtalan

Viktor Juscsenko ukrán elnök csütörtökön elutasította orosz kollégájának, Dmitrij Medvegyevnek az "oroszellenes" kijevi politikával kapcsolatos vádjait, és csalódását fejezte ki az orosz államfő "barátságtalan" kijelentései miatt.

Az ukrán elnöki hivatal honlapján közzétett levélben, amelyet csütörtökön adtak át az orosz nagykövetség ügyvivőjének, Juscsenko felszólítja a Kremlt, ismerje el felelősségét a két ország közötti kapcsolatok romlásáért.

“Nem tudok nem egyetérteni azzal, hogy az országaink közötti kapcsolatokban súlyos problémák vannak, ugyanakkor meglepő, hogy Ön teljesen kizárja az orosz fél felelősségét” – áll a levélben. Az orosz elnök többek között azt vetette Kijev szemére, hogy fegyvereket ad el Grúziának, csatlakozni akar a NATO-hoz és Oroszország megkerülésével állapodott meg az EU-val az orosz gáz szállításával összefüggő kérdésekről.

“A grúziai fegyverszállításokkal kapcsolatos szemrehányások alaptalanok” – állapította meg az ukrán elnök. Grúziát soha nem sújtotta semmilyen szankció, sem nemzetközi embargó az ENSZ, az EBESZ vagy az Európai Unió részéről – tette hozzá. A NATO-csatlakozással kapcsolatban a moszkvai vádak “arra késztetnek bennünket, hogy újból elismételjünk evidens igazságokat: bármely ország állami szuverenitásának elidegeníthetetlen része megválasztani a nemzetbiztonságot garantáló nemzetközi eszközöket, így a katonai-politikai szövetségekben való részvételt, és ezt Oroszországnak tiszteletben kell tartania” – szögezte le Juscsenko, aki megismételte: Ukrajna NATO-csatlakozási szándéka nem irányul Oroszország ellen.

Juscsenko bírálta, hogy Moszkva elnapolta az új orosz nagykövet Kijevbe küldését, ami szerinte nem járul hozzá a Kijev és Moszkva között kapcsolatok erősödéséhez. Medvegyev, aki kedden bejelentette, hogy meghatározatlan időre elnapolja az új orosz nagykövet Kijevbe küldését, a Kreml csütörtöki közleménye szerint aláírta a Mihail Zurabov volt egészségügyi és népjóléti miniszter nagyköveti kinevezéséről szóló rendeletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik