Nagyvilág

Csak a német náci jelszavakat büntetnék

A német legfelsőbb bíróság kimondta csütörtökön, hogy csak a német nyelven írt náci jelszavak használata tilos az országban, az idegen nyelvre lefordított felirat viszont nem büntetendő.

A szövetségi bíróság ezzel megváltoztatta egy alsóbb fokú törvényszék ítéletét, amelyet egy neonáci ellen hoztak, akinél 100 darab trikót találtak “Blood and Honour” (vér és becsület) felirattal.

Ez németül eredetileg a nemzetiszocialista ifjúsági szervezet, a Hitlerjugend jelszava volt (Blut und Ehre). Az illetőre 4200 eurós pénzbírságot szabtak ki.

A Blood and Honour egy nemzetközi szélsőjobboldali szervezet, amelynek németországi szárnyát betiltották. A náci szimbólumok és jelszavak használata eleve tilos Németországban, de a legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy egy jelszónak nemcsak az értelme, de az eredeti nyelvi formája is jellegzetessége, amitől a fordítás megfosztja.

Az ügyet visszaküldték első fokra, viszont rámutattak, hogy az illető mégis megbüntethető, mert a trikókon tiltott náci szimbólumok is voltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik