Nagyvilág

Hidegvérrel raboltak ékszereket

Tudták, hogy melyek a legértékesebb tételek, és csak azokat vitték el, sőt még az sem zavarta őket, hogy rögzítette arcukat a biztonsági kamera. A Scotland Yard szerint a hidegvérű, profi tolvajok már nincsenek az országban.

Ahogy az FN.hu már korábban megírta, két bűnöző múlt csütörtökön kifosztotta a londoni Mayfair negyedben lévő Graff Jewellers ékszerboltot. Az angol rendőrség bejelentése szerint ez volt minden idők legnagyobb ékszerrablása Nagy-Britanniában. A fegyveres rajtaütés során a rablók ugyanis 40 millió font értékű ékszert vittek el a híres üzletből, ahol többek között Naomi Campbell, a Beckham házaspár és Mike Tyson is vásárolni szokott.

Mint a filmekben

Az elegáns szürke öltönybe és nyakkendőbe öltözött, 30 év körüli bűnözők taxival érkeztek a New Bond Streeten lévő ékszerbolthoz, ahol sikeresen meggyőzték a biztonsági embert, hogy engedje be őket, majd pedig könnyűszerrel átjutottak a celebügyfeleket védő biztonsági zsilipen is. Kevesebb, mint két perc alatt 43 darab – gyémánt, arany, platina – ékszert szedtek össze, amelyek között fülbevalók, karórák, gyűrűk és nyakláncok voltak. A zsákmány legértékesebb tétele egy pár fehér, két karikából álló fülbevaló, amely 216 különálló követ tartalmaz, egy sárga virág alakú gyémántos nyaklánc, egy fehér platina Marquise (hegyes, ovális csiszolású) gyémántgyűrű és egy 45 mm átmérőjű Chronograph férfi karóra. A platina és a sárga aranygyűrűt összesen 179 (sárga és fehér színű) gyémánt ékesíti.

A kamera rögzítette az ékszerrablókat (forrás:

A kamera rögzítette az ékszerrablókat (forrás:mirror.co.uk)

A rablás végeztével bepattantak a New Bond Streeten álló BMW-jükbe, amelyet a menekülés során kétszer is lecseréltek. A Scotland Yard szerint ez mindenképpen arra utal, hogy profi módon volt megszervezve a rablás. A hidegvérű rablók arcát rögzítette az ékszerbolt biztonsági kamerája az üzletbe való belépés pillanatában (ezt jól tudták a bűnözők), így viszonylag jó személyleírást tudtak készíteni a rendőrök, akik szerint a tolvajok különösen veszélyesek, hiszen kétszer is a levegőbe lőttek a zsúfolt londoni utcán ahhoz, hogy egérutat nyerjenek.

Már elhagyták az országot

A Scotland Yard abban bízik, hogy a meneküléskor hátra hagyott két autóban ujjlenyomatot és DNS-t is találnak. A nyomozók egyik feltételezése szerint elképzelhető, hogy a bűnözők leválasztják a gyémántokat az ékszerekről, és az értékesebbeket külön adják el, a fémet pedig beolvasztják. Ám a rendőrség másik teóriája szerint a zsákmány már úton van Európa felé, mivel a kontinensen valószínűleg könnyebben tudják elpasszolni, ott kevésbé ismerhetik fel az egyes ékszereket.

A zsákmány legértékesebb darabjai (forrás:

A zsákmány legértékesebb darabjai (forrás:mirror.co.uk)

Egyébként nem ez volt az első támadás, amely a Graff Jewellers ékszerboltot érte. Az elmúlt években már többször is kirabolták. Többek között 2003-ban, amikor is 23 millió font értékű ékszert vitt el a koszovói szerb, Nebojša Denic, aki a Rózsaszín Párduc nevű balkáni rablóbanda tagja volt. A férfit végül elkapták és 15 év börtönre ítélték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik