Nagyvilág

Mélyponton Obama népszerűsége

Ötven százalékra csökkent Barack Obama amerikai elnök népszerűségi mutatója, beiktatása óta a legalacsonyabb szintre - derült ki egy csütörtökön, nem sokkal elnökségének 200. napja előtt közölt felmérésből.

Az amerikaiak fele helyeselte az elnök eddigi tevékenységét, míg 42 százaléka nemtetszését fejezte ki. A számadat tükrözi azt a fokozódó rossz hangulatot, amit a kormányzat válságkezelési módja és a vitatott egészségügyi reform váltott ki.

A Quinnipiac közvélemény-kutató intézet vizsgálata jelentős népszerűség vesztést mutat. A korábbi, július 2-án nyilvánosságra hozott jelentésben még 57 százalékban támogatták Obamát, és 33 százalékban ellenezték, nem is beszélve azokról a magas népszerűségi mutatókról, amit elnökségének első hónapjaiban mértek.

Obama gazdaságpolitikáját az amerikaiak 49 százaléka ellenzi, míg 45 százaléka támogatja. Az egészségügyi reformmal már a lakosság 52 százaléka nem ért egyet, míg 39 százaléka elfogadná. Az elnök külpolitikáját ugyanakkor a megkérdezettek 52 százaléka támogatásáról biztosította, míg 38 százalékos volt az elutasítás aránya.

Peter Brown, a közvélemény-kutató intézet képviselője kiemelte, a felmérés azt tárta fel, hogy a lakosság 49-33 arányban úgy gondolja, hogy Obama politikája segít a gazdaságon. Ezzel párhuzamosan azonban 36-33 százaléka úgy vélte, hogy ez a politika árt személyes pénzügyi helyzetének. A megkérdezettek 93 százaléka szerint nem teljesít jól a gazdaság.

Az afroamerikaiak körében némileg népszerűbb Obama: 56 százalékuk támogatja, bár ez is öt százalékkal marad a júniusi felmérés alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik