Nagyvilág

VMSZ: majdnem szétesett a koalíció

Kis híján szétesett a szerb kormánykoalíció, mert Tadic elnök egy hónapig nem volt hajlandó tárgyalni Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével. A találkozóra végül sor került, de Vajdaság statútumának elfogadása továbbra is kérdéses marad.

A múlt héten végre sor került Boris Tadic, szerb elnök és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője közötti találkozóra, amelyet már többször is bejelentettek, majd elhalasztottak és ez majdnem a kormánykoalíció széteséséhez vezetett.

„Néhány nappal ezelőtt találkoztam Tadić elnökkel, közel egy órát tartott a beszélgetésünk” – erősítette meg a hírt a Vecernje Novosti szerb napilapnak a magyar pártvezető. „Megbeszélésünk legjelentősebb eredménye a megállapodás, miszerint ezentúl havonta találkozunk, hogy együtt válaszoljuk meg a gyakorlati illetve időszerű kérdéseket, nehogy újabb félreértések történjenek” – tette hozzá.

„A kormánykoalíció ezek után továbbra is számíthat a VMSZ négy képviselőjének a szavazatára a szerb parlament további munkájában. A tájékoztatási törvényt is támogatni fogjuk, amint ezt Tadic elnöknek is elmondtam. Stratégiai érdekünk, hogy a kormány kitöltse mandátumát. Mi nem leszünk destabilizáló tényező a koalíción belül, de nem tolerálhatjuk prioritásaink semmibe vételét sem” – jelentette ki Pásztor.

Válságban a koalíció

A helyzet az után éleződött ki, hogy egy hónap múltán sem jött létre a beígért párbeszéd Tadic elnök és Pásztor István között. A szerb elnök már a több mint egy hónappal ezelőtt megtartott VMSZ ünnepségen megígérte, hogy kezdeményezni fogja a párbeszédet Pásztor Istvánnal, amely a Demokrata Párt és VMSZ közötti nézeteltéréseket hivatott orvosolni. Erre azonban hiába vártak a vajdasági magyar párt vezetői, mégsem történt meg.

Nem sokkal a találkozó előtt a VMSZ vezetősége sajtóközleményében kifejtette, hogy sajnálattal veszi tudomásul Boris Tadic és pártja, a Demokrata Párt érdektelenségét. Mivel nem teljesítették maradéktalanul a koalíciós megállapodást és nem is hajlandóak ezt megbeszélni, a VMSZ kénytelen lesz bizonyos lépések megtételére. Azt nem pontosította, mely lépésekről lenne szó, de következtetni lehet, hogy egyikük mindenképp az lenne, hogy megvonják a koalíció támogatását, ami egyúttal annak széteséséhez vezetne.

Vajdaság statútuma még várat magára

Pásztorék a végső döntést szeptemberre időzítették. Azáltal, hogy mégis sor került a Tadic – Pásztor találkozóra, a kedélyek lecsillapodtak, és a VMSZ nem vonja meg támogatását a koalíciótól. Még annak ellenére sem, hogy a találkozó során az a benyomás alakult ki, Vajdaság statútumát egyhamar nem fogadják el. Ennek legfőbb akadálya az a rendelkezés, amely a Tartományi Képviselőházat törvényhozási jogkörrel ruházná fel. Tadic elnök attól fél, hogy ezáltal párhuzamos jogrendszer alakulna ki Szerbiában, Pásztor szerint azonban ez a veszély nem áll fenn.

Most úgy próbálnak elindulni a holtpontról, hogy szeptemberben először a tartomány hatásköréről szavaznának a szerb küldöttek. Pásztor azonban úgy látja, hogy a tartományi hatáskörről szóló törvény elfogadása új statútum nélkül felemás megoldás lenne, és így csak tovább húzódna a jelenleg is fennálló alkotmányellenes állapot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik