Nagyvilág

Clinton a nap hőse

A volt amerikai elnök elérte, amit külügyminiszter feleségének nem sikerült; Észak-Korea elengedte azt a két amerikai újságírót, akiket hónapokkal ezelőtt fogtak el tiltott határátlépés miatt.

A most kiszabadult amerikai-koreai Euna Lee és a kínai-amerikai Laura Ling már útban van Bill Clintonnal Los Angelesbe. Amerikai források szerint az észak-koreai kormány nem támasztott feltételt az újságírók szabadon engedéséhez, vagyis azt nem kötötte össze a nukleáris programjáról folyamatban lévő nemzetközi tárgyalásokkal.

Az észak-koreai állami hírügynökség azt jelentette, hogy „a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság humanitárius politikájának és békeszeretetének” jeléül Kim Dzsong Il kegyelmet adott a júniusban 12 évi kényszermunkára ítélt két újságírónak, és szabadon engedik őket.

A Kenyában tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter közölte: megkönnyebbüléssel fogadta, hogy férje közbenjárására Phenjan elengedte a két újságírót. A kínai külügyminisztérium is üdvözölte, hogy az újságírók visszanyerték szabadságukat.

A volt amerikai elnök kedden érkezett váratlanul az észak-koreai fővárosba. Tárgyalt Kim Dzsong Illel, a sztálinista állam vezetőjével, észak-koreai híradások szerint bocsánatot kért az amerikai újságírók nevében.

A Fehér Ház hangsúlyozta, hogy a volt amerikai elnök magánúton járt Észak-Koreában. Az amerikai kormány cáfolta azokat az észak-koreai híreket, amelyek szerint Clinton üzenetet vitt Phenjanba Barack Obama elnöktől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik