Nagyvilág

Újabb tűzfészek Szerbiában?

A dél-szerbiai albánok régiót alakítanának Presevói völgy néven, ami egyaránt nyugtalanítja a szerb hivatalos szerveket és a közvéleményt is. Elemzők szerint ezzel újabb tűzfészek keletkezhet, és beláthatatlan következményekkel járna.

A presevói, bujanovaci és medvedjai helyi albán képviselők gyűlése követeléssel fordult a szerb kormányhoz, amely szerint Presevói völgy néven külön régiót alakítanának. Továbbá kérik az albánok arányos képviseletét az állami struktúrákban és intézményekben, különösen a helyi rendőrségben illetve határőrségben – írja a B92. A politikai nyilatkozat azután született, miután az albán képviselők találkoztak Ivica Dacic szerb belügyminiszterrel.

Dacic a múlt héten tárgyalt a dél-szerbiai albán vezetőkkel a politikai stabilitásról, biztonságról valamint a korrupció és bűnözés elleni közös harcról. A megbeszélések még folytatódnak, állítja a miniszter. „Mindenképp fontos az éberség ebben a körzetben, mert értesüléseink vannak a nyugati hírszerzőktől arról, hogy bizonyos Koszovóban ténykedő Dél-Szerbiából származó körök ellentétek szítására törekednek. Ezekhez a körökhöz köthetők a nemrégen történt fegyveres incidensek is, amelyekben több rendőr is megsebesült” – mondta Dacic.

Elemzők szerint a többségi albán lakosságú községek külön régióba való tömörülése beláthatatlan következményekkel járna és Szerbia további feldarabolását szolgálná – írja a Politika napilap. „Ha már most nem tesznek terrorelhárító lépéseket, rövid időn belül Amerikának és az Európai Uniónak meggyűlik a baja az albán terroristákkal” – állítja Radoslav Gacinovic politikai elemző.

Az albán képviselők szerint ez a követelés válasz a szerb hatalom felelőtlen viszonyulására a dél-szerbiai albán lakosság problémái és kérései iránt. Ezek a problémák és kérések a régió demilitarizálása, az albánok arányos képviselete az állami szervekben, a 2008 után kiadott koszovói egyetemi diplomák elismerése, valamint a tavaly decemberi rendőrségi akcióban letartóztatott albánok szabadlábra helyezése.

A politikai nyilatkozat elutasít minden erőszakot, amely destabilizálná a térséget, de elítéli a szerb rendőrség különleges alakulatainak „erőt fitogtató” akcióit, valamint az állandó fenyegetést, amely állítólag az úgynevezett felszabadítási hadsereg tagjainak letartóztatására irányul, de valódi célja félelmet kelteni a helyi albán civil lakosság körében. A nyilatkozat szerint a rendőrség legutóbbi akciója is annak a törekvésnek a folytatása, mely az albán közösség egészét nyilvánítaná bűnözővé.

Gacinovic elemző szerint azonban mindez arra irányul, hogy vidéki környezetben terrorista csoportokat hozzanak létre. Politikai céljuk pedig, hogy Délkelet-Szerbia tartományi státuszt kapjon, majd Koszovó mintájára elszakadjon Szerbiától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik