Külföld

3 millió olasz család él szegénységben

admin
admin

2009. 08. 03. 21:56

Olaszországban 2,9 millió család él szegénységben, ez a szám az olasz családok 4,9 százalékát teszi ki, és 1,12 millió háztartást érint, leginkább az ország déli vidékein - derült ki az olasz statisztikai hivatal frissen közzétett jelentéséből.

Az Istat adatai szerint összesen 8,78 millió olasz, vagyis a teljes lakosság 13,6 százaléka él szegénységben. A szegény családok aránya ötször magasabb az ország déli részén mint más vidékeken.

A statisztikai hivatal egy két fős háztartás esetében havi 999,67 euróban (265 ezer forint), egy fő esetén pedig 600 euróban (159 ezer forint) határozta meg a szegénységi küszöböt. Olaszországban gyakran az egyedülálló szülőket és az kisgyerekes, egyedüli keresőket sújtja a szegénység. Az öttagúnál nagyobb családok több mint egynegyede szintén pénz szűkében van. A három vagy annál több kisgyereket nevelő háztartások 41 százaléka küzd anyagi gondokkal, és kritikus az idős emberek helyzete is.

Az Istat jelentése viharos reakciókat váltott ki. Az ellenzék Silvio Berlusconi kormányát okolta, amiért túl kevés szociális támogatást nyújt az alacsony jövedelműeknek.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.