Nagyvilág

Sör-csúcsértekezletet tartott Obama

Szokatlan eseményen, "sör-csúcsértekezleten" vett részt Barack Obama amerikai elnök csütörtök este a Fehér Ház kertjében. Obama azt a két férfit látta vendégül egy kis sörözgetésre a kamerák előtt, akiknek ügye az elmúlt hetekben faji feszültségekhez vezetett az Egyesült Államokban.

Az első amerikai fekete elnök a Harvard egyetem egyik professzorát, a szintén fekete Henry Louis Gates-t, s az ottani rendőrség őrmesterét, a fehér James Crowley-t látta vendégül. Gates július közepén külföldi útról érkezett haza, de nem tudta kinyitni háza beragadt ajtaját, ezért befeszítette azt. Egy szomszéd mindezt betörésnek hitte, s kihívta a rendőrséget. A kiérkezett közegek igazoltatni akarták Gatest, aki ezt először megtagadta, majd rasszizmussal vádolta a rendőröket, a fejükhöz vágva, hogy csak azért bánnak így vele, mert fekete.

Obama is állást foglalt

Az eset nagy port vert fel Amerika-szerte, arról tanúskodva, hogy a faji hovatartozás kérdése mennyire érzékeny probléma ma is az Egyesült Államokban.

S az ügynek különös súlyt adott, hogy Obama is állás foglalt. Közölte: nem tudja, milyen szerepet játszott az incidensben a bőrszín, a rendőrök mindazonáltal “ostobán cselekedtek”, amikor őrizetbe vették Gatest, miután az igazolta, hogy saját otthonában tartózkodik. Ez a nyilatkozat heves reakciókat keltett, s szerepet játszott abban, hogy Obama támogatottsága a júniusi 61 százalékosról mostanra 54 százalékosra esett.

Kedvenc sörüket itták

Az amerikai média hatalmas felhajtást csapott a csütörtöki “sör-csúcsértekezlet” kapcsán. Megfigyelők szerint Obama nyilván azt reméli, hogy a sörözgetéssel (ahol mindenkinek a saját kedvenc sörét szolgálták fel, s ahol részt vett Joe Biden alelnök is) sikerül lezárni ezt a kérdéskört, s a közvélemény figyelme újból a “fontosabb” témák, például az elnök szívügyének tekintett egészségügyi reform felé fordul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik