Nagyvilág

A dohánymaffia a szerb elnök életére tör

Tovább gyűrűzik a meggyilkolt horvát újságíró ügye. A montenegrói elnökkel kapcsolatba hozható dohánymaffia, aki állítólag az eset mögött áll, még a szerb elnök elleni merénylettől sem riad vissza.

Ratko Knezevic, a ma már Londonban élő montenegrói üzletember alaposan felkavarta a délszláv közvéleményt a szerb BLIC napilapnak adott interjújában, amelyben azt állítja, hogy a délszláv dohánymaffia áll Ivo Pukanic, horvát újságíró ellen elkövetett merénylet mögött, valamint halállal fenyegeti Boris Tadic szerb elnököt is a gyilkosság gyanúsítottjainak letartóztatása miatt.

Ivo Pukanic, horvát újságíró, aki cikkeiben rendszeresen foglalkozott a balkáni dohánymaffiával, tavaly ősszel vált merénylet áldozatává. A nyomozás során Szerbiában letartóztatták a Joca Amsterdam néven elhíresült Sreten Jocicot, valamint körözést adtak ki a Moszkvában letartóztatott Stanko Subotic után, míg a horvát oldalon Slobodan Djurovic került rendőrkézre.

Ratko Knezevic (forrás: B92)

Ratko Knezevic (forrás: B92)

Az interjúban Knezevic, a dohánykartell volt bennfentese valamint Milo Djukanovic montenegrói elnök néhai közeli munkatársa elmondta: “Egyértelmű jelek utalnak arra, hogy Stjepan Mesic, horvát államelnök az április végén Szófiában megtartott energetikai találkozón olyan bizonyítékokat adott át Boris Tadic szerb elnöknek, melyek szerint merénylet készül ellene.

„A dohánymaffia számára akkor vált aggasztóvá a helyzet, amikor kiderült, hogy sem a szerb, sem a horvát hatóságok nem hajlandóak megállapodni velük, emellett a gyanúsítottaknak felajánlották, védett tanúként kezelik őket, amennyiben megnevezik a gyilkosság megrendelőit. A kartellt váratlanul érte a szerb illetve horvát hatóságok ilyen magas szintű és hatékony együttműködése, ezért ijedtségében minden eszközzel, még diplomáciai csatornákon keresztül is próbál hatni a nyomozás kimenetelére, ami azonban már túl messzire haladt” – állítja a Londonban élő üzletember.

A kérdésre, mit ért diplomáciai csatornák alatt, Knezevic elmondta, hogy Montenegro új nagykövete Horvátországban Milo Djukanovic elnök közeli jó barátja, akinek az a feladata, hogy bájával „elvarázsolja” a horvát végrehajtói szerveket és ez által leállíttassa a további nyomozást, melynek szálai kétségkívül Podgoricába és Budvába vezetnek. „Az sem lepne meg, ha Milo felajánlaná Szerbiának, hogy visszavonja Koszovó függetlenségének elismerését, csak állítsák le a nyomozást” – tette hozzá.

_##__c_youtube?videoid=MBMu9Pmx81w__##__

A szerb elnök kabinetje egyelőre nem erősítette meg, de nem is tagadta az információt, miszerint a horvát elnök nemrégen Szófiában dokumentumokat adott át a szerb elnöknek, melyek a Pukanic-gyilkosság nyomozása során gyűjtöttek össze, és amelyek szerint Boris Tadic élete veszélyben van.

Dragan Sutanovac, szerb védelmi miniszter sem erősítette meg az elhangzott feltételezéseket. „Mindannyiunk élete valamilyen szinten veszélyben van. Azt azonban nem tudom megerősíteni, hogy Tadic elnök élete olyan módon van veszélyben, mint az az interjúban elhangzott. A biztonsági előírásokat már egy ideje magas szinten tartjuk. Tadic elnök testi épségét a hadsereg mellett, a rendőrség és testőrei is védik” – mondta a miniszter.

Stipe Mesic, horvát elnök azonban tagadja, hogy bármilyen dokumentumokat adott volna Tadicnak. Elmondása szerint mindössze ismertette szerb kollégáját a nyomozás eredményeiről és javasolta a még hatásosabb együttműködést a két ország rendvédelmi, ügyészségi és bírósági szervei között, ha már a két ország bűnözői ennyire jól együttműködnek – írja a B92.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik