Nagyvilág

Bolsevikokat vettek őrizetbe Moszkvában

Előállították Eduard Limonovot, a betiltott orosz Nemzeti Bolsevik Párt vezetőjét és közel ötven ellenzékit, akik engedély nélküli tüntetésen akartak rendszerváltást követelni pénteken Moszkvában.

A rendőrök legkevesebb negyven embert fogtak le brutálisan a Triumfalnaja metróállomásnál, az orosz főváros központjában, ahol a tüntetők Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin miniszterelnök távozását követelték volna.

Az aktivistákat a rendőrségi autóbuszokban megverték – közölte az Eho Moszkvi rádióban Alekszandr Hatov, a liberális Egyesült Polgári Front aktivistája.

Limonovot – úton a Triumfalnaja tér felé – a város egy másik részében közlekedési rendőrök tartóztatták fel, majd rövidesen megérkezett a rohamrendőrség és három munkatársával együtt előállították.

Egy rendőrségi szóvivő szerint a tüntetés helyszínén mintegy 200 demonstráló és 50 újságíró tartózkodott.

A városvezetés azzal az indokkal tagadta meg a tüntetés engedélyezését, hogy ugyanabban az időben sporteseményt rendeznek a téren.

A párt előző, május 31-i tiltakozó tüntetésének megkísérlésekor mintegy húsz embert állítottak elé, közöttük Limonovot, aki az orosz irodalmi posztmodern jeles képviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik