Nagyvilág

Előretört az ellenzék Moldovában

A Moldovát 2001 óta irányító kommunista párt jelentősen visszaesett a szerdai előre hozott parlamenti választásokon. A szavazatok 76 százalékának megszámlálása után csak 45,9 százalékon áll, amivel - bár a legnagyobb politikai erő maradt - az eddigi 60 helyett mindössze 49 mandátuma lenne a 101 fős parlamentben.

A négy fő ellenzéki párt összesen 49,8 százalékos eredményt ért el, ami 52 parlamenti mandátumot jelent. Ez a kormányalakításhoz elég lenne, ám az új államfő megválasztásához nem, ahhoz ugyanis 61 mandátum kell. Mindez azt jelenti, hogy az ellenzéknek mindenképp tárgyalnia kell majd a kommunistákkal.

Egyébként a feldolgozott szavazatok arányának növekedésével a kommunisták eredménye egyre csökkent, s ez a tendencia várhatóan folytatódni fog, hiszen a fővárosban, Chisinauban a vidéki körzeteknél gyengébb támogatottságra számíthatnak, s az utolsó eredmények innen várhatóak.

A kommunisták “stratégiai partnernek” tartják Oroszországot, s szoros kapcsolatokat akarnak vele, míg az ellenzék inkább Nyugat-párti. Ha végül ez utóbbi kerülne hatalomra, az növelné annak esélyét, hogy Moldova – egykoron a Szovjetunió egyik tagköztársasága, ma pedig Európa egyik legszegényebb országa – közeledjen az Európai Unióhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik