Nagyvilág

Hazaindult az űrsikló

Tizenegy napi közös Föld körüli keringés után levált a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) kedden az Endeavour amerikai űrrepülőgép, és megkezdte visszatérését a Földre.

Küldetésének befejeztével az Endeavour immár egy nagyobb és energiával jobban ellátott támaszpontot hagyott maga mögött. A leválással az ISS eddigi legnagyobb létszámú, 13 fős személyzete ismét hat főre csökkent. Az amerikai űrsikló hétfőnyi hazatérő legénysége várhatóan pénteken száll le a floridai Cape Canaveral űrbázison, ha azt az időjárási körülmények is lehetővé teszik.

Az Endeavour két asztronautája hétfőn még tett egy utolsó űrsétát – a 11 napos küldetés során az ötödiket -, majd elkezdődött a csomagolás. A legénység hét tagja közül Tim Kopra az ISS-n maradt, ő Vakata Koicsi japán űrhajóst váltja, aki négy és fél hónap után tér vissza a Földre.

Közös repülése során a két legénység javítási és fejlesztési munkákat végzett az űrállomáson, egyebek mellett átrakodták az ISS-re és felszerelték a Kibo japán modul utolsó alkatrészeit. Újakra cserélték a 350 kilométeres magasságban keringő űrbázis egyik napelemtábláját tartó szerkezet négy akkumulátorát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik