Nagyvilág

Agymosott terroristafiúkat mentettek meg

Öngyilkos merénylőnek kiszemelt, agymosásnak alávetett fiatal fiúkat menekítettek ki a tálibok fogságából a pakisztáni biztonsági erők a nyugat-pakisztáni Szvat-völgyben és környékén - mondták el magas beosztású helyi tisztségviselők.

Még a szüleiket is hitetlennek nevezték – mondta a 9 és 18 év közötti fiúkról Besír Bilur, az Északnyugati Határvidék tartomány kormányának egyik minisztere. Filmeket vetítettek le nekik arról, mekkora elnyomás alatt élnek a muszlimok a palesztin területeken és Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részén, és vallási útmutatásokat idéztek nekik, igyekezve meggyőzni őket arról, hogy a mennybe kerülnek, ha megölnek néhányat az iszlám ellenségei közül – tette hozzá.

Kilenc ilyen fiút találtak a tálibok elleni rajtaütések során, két másik önként adta föl magát, de katonai vezetők szerint ennél sokkal többen lehetnek, mert a tálibok sok családot rákényszerítettek, hogy adjanak át nekik fiúgyerekeket. A pakisztáni katonaság csaknem három hónapja indított hadműveletet a tálibok Szvat-völgyi állásai ellen a fővárostól, Iszlámábádtól alig több mint 100 kilométerre nyugatra. Nagyjából 20 ezer katonát vetettek be az offenzívában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik