Nagyvilág

Amerikába is kerülhetnek a Guantánamó-foglyokból

A washingtoni kongresszus ellenzése dacára egyes guantánamói foglyok mégis amerikai börtönökbe kerülhetnek - közölte a Pentagon vezető jogtanácsosa egy képviselőházi bizottság tagjaival pénteken.

A jogtanácsos szerint az Obama-kormányzat fontolgatja ezt a lépés, egyes foglyok átszállítását. A képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságát arról tájékoztatta, hogy néhányukat a bűnvádi eljárás miatt hoznák az Egyesült Államok területére, másokat pedig itt börtönöznének be újra. Azt azonban leszögezte: az érintetteket nem fogják amerikai területen szabadon engedni.

Az amerikai kongresszus májusban úgy döntött, hogy nem lehet az Egyesült Államokba szállítani a kubai Guantánamón őrzött terrorgyanús foglyokat. A legfőbb ellenérv az volt, hogy az Obama-kormányzatnak nincs terve az illetők sorsának rendezésére. Barack Obama amerikai elnök 2 nappal beiktatása után, január 22-én rendelte el a Kuba szigetén lévő katonai börtön egy éven belüli bezárását, s Washington azóta tárgyalásokat kezdett szövetségeseivel, így Magyarországgal is olyan foglyok esetleges befogadásáról, akik ellen nem akarnak vádat emelni, de haza sem küldhetik őket.

A Pentagon jogtanácsosa egyébként közölte: egyelőre nem döntötték el, hogy Guantánamo bezárása után hol fogják őrizetben tartani az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet, vagy az afganisztáni tálib mozgalom újonnan elfogott tagjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik