Nagyvilág

Szabad kifütyülni a spanyol királyt

A madridi bíróság döntése értelmében az uralkodó vagy a királyi család kifütyülése Spanyolországban nem minősül büntetendő cselekménynek.

A testület annak a keresetnek az ügyében foglalt állást, amelyet a Denaes nevű jobboldali szövetség nyújtott be a májusban rendezett spanyol labdarúgó kupadöntőn történtek miatt. A mérkőzés kezdete előtt a nézők egy része harsány fütyüléssel “köszöntötte” a díszpáholyban helyet foglaló I. János Károly királyt és Zsófia királynét. A bírák szerint azonban ez nem minősült felségsértésnek, hanem csupán véleménynyilvánításnak.

Keresetében a Denaes azzal érvelt, hogy két szeparatista szervezet – a baszk Esait és a katalán Catalunya Accio – hívei a füttykoncerttel megsértették a spanyol nemzetet és a királyt. Ezek a cselekedetek bűntettnek minősülnek Spanyolországban, és elkövetőik öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

Amikor a kupadöntő kezdete előtt a királyi pár bevonult a valenciai Mestalla stadion díszpáholyába, harsány füttykoncertbe kezdett a főleg a fenti két régióból érkezett szurkolók egy része. Így tiltakoztak az uralkodópár jelenléte és a spanyol nemzeti himnusz lejátszása ellen. I. János Károly és Zsófia rezzenéstelen arccal hallgatta a zajos tiltakozást, amely elnyomta a megszokottnál nagyobb hangerővel lejátszott himnusz hangjait is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik