Nagyvilág

A magyarokat is meghallgatták nyelvtörvényügyben

Szeptemberben Magyarországra látogat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa a szlovákiai nyelvtörvény ügyében. Knut Vollebaek ajánlásokat is készít majd a jogszabállyal kapcsolatban.

Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő közölte, hogy egy magyar delegáció szerdán Hágában tárgyalt a főbiztossal. A szlovák és a magyar érvek megismerése után a főbiztos ajánlásokat fogalmaz meg az államnyelvtörvénnyel kapcsolatban – írta közleményében Mátrai Zsuzsanna.

Ajánlásokat fogalmaznak

A szerdai megbeszélésen megállapodtak abban is, hogy Knut Vollebaek szeptember 15-én Budapestre látogat, ahol tárgyal Balázs Péter külügyminiszterrel – fűzte hozzá. A hágai találkozón a Külügyminisztérium és az Országgyűlés külügyi hivatalának képviselői vettek részt.

A megbeszélésen a főbiztos megfogalmazta jogi és politikai értékelését a jogszabályról, csakúgy, mint parlamenti jóváhagyásának körülményeiről, és a törvény számára elfogadható és problémás elemeiről. A főbiztos kérésének megfelelően azonban a konzultációk egyelőre nem nyilvánosak. Knut Vollebaek kedden a szlovák delegációtól is azt kérte, hogy ne beszéljenek még a találkozóról – tette hozzá.

Diszkréciót kértek

Ennek ellentmond, hogy kedden a szlovák külügyminiszter Miroslav Lajcák közölte: a törvény a kisebbségügyi főbiztos elemzése szerint összhangban van az európai jogrenddel, az általa követett célok jogosak, s a bírságok is összhangban vannak az európai normákkal. Balázs Péter erre reagálva úgy fogalmazott, “lehet, hogy nagyon egyoldalú volt” a keddi találkozó utáni szlovák nyilatkozat. Az FN is úgy értesült szerdán diplomáciai forrásokból, hogy a megállapítások sokkalta árnyaltabban és komplexebben fogalmaztak.

A szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény a többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet, vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbírsággal büntetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik