Külföld

A magyarokat is meghallgatták nyelvtörvényügyben

admin
admin

2009. 07. 22. 18:35

Szeptemberben Magyarországra látogat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa a szlovákiai nyelvtörvény ügyében. Knut Vollebaek ajánlásokat is készít majd a jogszabállyal kapcsolatban.

Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő közölte, hogy egy magyar delegáció szerdán Hágában tárgyalt a főbiztossal. A szlovák és a magyar érvek megismerése után a főbiztos ajánlásokat fogalmaz meg az államnyelvtörvénnyel kapcsolatban – írta közleményében Mátrai Zsuzsanna.

Ajánlásokat fogalmaznak

A szerdai megbeszélésen megállapodtak abban is, hogy Knut Vollebaek szeptember 15-én Budapestre látogat, ahol tárgyal Balázs Péter külügyminiszterrel – fűzte hozzá. A hágai találkozón a Külügyminisztérium és az Országgyűlés külügyi hivatalának képviselői vettek részt.

A megbeszélésen a főbiztos megfogalmazta jogi és politikai értékelését a jogszabályról, csakúgy, mint parlamenti jóváhagyásának körülményeiről, és a törvény számára elfogadható és problémás elemeiről. A főbiztos kérésének megfelelően azonban a konzultációk egyelőre nem nyilvánosak. Knut Vollebaek kedden a szlovák delegációtól is azt kérte, hogy ne beszéljenek még a találkozóról – tette hozzá.

Diszkréciót kértek

Ennek ellentmond, hogy kedden a szlovák külügyminiszter Miroslav Lajcák közölte: a törvény a kisebbségügyi főbiztos elemzése szerint összhangban van az európai jogrenddel, az általa követett célok jogosak, s a bírságok is összhangban vannak az európai normákkal. Balázs Péter erre reagálva úgy fogalmazott, “lehet, hogy nagyon egyoldalú volt” a keddi találkozó utáni szlovák nyilatkozat. Az FN is úgy értesült szerdán diplomáciai forrásokból, hogy a megállapítások sokkalta árnyaltabban és komplexebben fogalmaztak.

A szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény a többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet, vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbírsággal büntetik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.