Nagyvilág

Túlitta magát a kínai hivatalnok

Egy kínai tisztviselő meghalt, egy másik kómába esett a túlzott mértékű rizspálinka-fogyasztás után. A kínai sajtó az esetek kapcsán felidézi: állami és pártvezetőknek szinte kötelező berúgatni vendégeiket a hivatalos banketteken.

A 47 éves Csin Kou-csing, Hopej (Hubei) tartomány fővárosának, Vuhannak vízgazdálkodási igazgatóhelyettese a múlt héten egy hivatalos banketten esett kómába, majd útban a kórház felé szívrohamban meghalt – írta a China Daily című angol nyelvű napilap. Ugyancsak a múlt héten a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartomány egyik körzeti vezetője, Lu Janpeng esett kómába egy vacsorán, amelyet a helyi párttitkár társaságában fogyasztott el. Azonnal kórházba szállították, de azóta sem tért magához – írta a lap.

A két esett jól példázza az italozás szerepét kínai üzleti és kormányzati körökben. A nagyon erős rizspálinka állandó kísérője a különböző banketteknek, ahol a “Gan Bei” (Fenékig!) felszólítás a hivatalos pohárköszöntő.

Li Csangjen, a Pekingi Egyetem tanára szerint a hivatalos vendégekkel való italozás már-már hivatali kötelességnek számít. A nagyon fontos vendégek programjának szinte elengedhetetlen része a számos fogadás, ezeknek a költségeit általában kormányzati pénzekből fedezik. Kínában évente mintegy 73 milliárd dollárt költenek közpénzekből hivatalos fogadásokra.

A lapban idéztek egy tisztviselőt, aki szerint elveszítené a becsületét, ha vendégei nem rúgnának be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik