Nagyvilág

A németek Merkel győzelmére számítanak

A németek 80 százaléka arra számít, hogy a szeptemberi végi választások eredményeként Angela Merkel marad Németország kancellárja.

Az Emnid közvélemény-kutató intézet vasárnap – pontosan tíz héttel a választások előtt – nyilvánosságra hozott felmérése szerint az említett 80 százalék biztos a konzervatív Angela Merkel győzelmében, miközben az állampolgárok mindössze 13 százaléka vélekedik úgy, hogy szociáldemokrata riválisa, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter kiszorítja őt a kancellári székből.

A felmérés kapcsán az Emnid vezetője, Klaus-Peter Schöppner egy interjúban kijelentette: évtizedek óta nem fordult elő, hogy a németek ilyen nagy többsége számított volna a hivatalban lévő kancellár újbóli győzelmére. Schöppner szerint ugyanakkor szintén páratlannak számít a szociáldemokrata szavazótábor reményvesztettsége. A szociáldemokrata hívek csak 16 százaléka bízik Steinmeier győzelmében, 84 százalékuk Merkel választási diadalára számít. Ezzel szemben a konzervatív uniópártok szavazóinak 95 százaléka Merkel hivatalban maradására “esküszik”.

A közvélemény-kutató intézet igazgatója úgy vélekedett: a kialakult egyértelmű trendet semmiképp nem a konzervatív uniópártok népszerűsége, hanem mindenekelőtt a szociáldemokrata párt (SPD) gyengesége magyarázza. A szociáldemokratáknak nincs egyetlen olyan kampánytémája sem, amellyel mozgósítani tudnák a választókat. Ezen kívül esetükben minden korábbinál rosszabb a helyzet a karizmatikus politikai vezetők tekintetében. “Steinmeier nem Gerhard Schröder, így aligha képes arra, hogy a korábbi szociáldemokrata kancellárhoz hasonlóan a győzelembe vetett hitet sugározza a párt hívei számára” – jelentette ki Klaus-Peter Schöppner.

A hírek szerint a szociáldemokrata párt vezetősége tudatában van a reménytelennek tűnő helyzetnek. Ezért arra készül, hogy július végén egy kétnapos rendkívüli tanácskozáson dolgozza ki a választási “hajrá” stratégiáját.

A felmérésből egyébként kitűnt az is: a németek csaknem 60 százaléka ellenzi a jelenlegi konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció folytatását. A jelenlegi koalíció hivatalban maradása mellett csak a megkérdezettek 37 százaléka állt ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik