Nagyvilág

Nincs magyar áldozat Jakartában

Kilenc ember életét vesztette, és 50-en megsebesültek pénteken reggel két jakartai luxusszállodában nagyjából egy időben történt nagy erejű robbanásokban - közölte az indonéziai belbiztonsági miniszter, módosítva a hatóságok korábbi, kevesebb áldozatról szóló bejelentését.

A hatóságok szerint mind a halottak, mind a sebesültek között vannak külföldiek. Magyarország jakartai nagykövetségének nem megerősített információi szerint nincsenek köztük magyar állampolgárok.

Külföldi áldozatok (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

Külföldi áldozatok (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

újabb robbanás

Egy harmadik robbanás is történt helyi idő szerint péntek délelőtt az indonéz fővárosban a 9 halálos és több tucatnyi sérült áldozatot követelő szállodai merényletek után néhány órával. Ezúttal egy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel egy bevásárlóközpont közelében, Jakarta északi részén – közölte a rendőrség. Arról egyelőre nem tudni, hogy a harmadik detonációnak vannak-e áldozatai.

Szemtanúk szerint az első robbanás a Marriott szállodában történt, és körülbelül öt percre rá lehetett hallani a detonációt a Ritz-Carlton hotelből. A két robbantást öngyilkos merénylők követték el szemtanúk szerint.

9 halott

Az indonéz belügyminiszter közölte, hogy legalább 9 ember életét vesztette, és ötvenen súlyosan megsebesültek a robbanásokban. Kórházi illetékesek szerint 11 külföldi állampolgár van a sebesültek között.

A robbanás megrongálta a Ritz-Carlton szálloda homlokzatát, az alsó szinteken kitörtek az ablakok, üvegszilánkok hevernek szanaszét az utcán.

Egy rendőrségi illetékes a helyszínen közölte újságírókkal, hogy valószínűleg pokolgépek okozták a robbanásokat, de egyelőre nehéz megmondani, hogy milyen típusú robbanóanyagot használtak a támadók.

A rendőrség később talált egy fel nem robbant pokolgépet a Marriott szálló egyik szobájában, és hatástalanította. Majd kiderült, hogy ebben a szobában lakott a szállodabeli merénylet feltételezett elkövetője és tettestársai – mondta el sajtótájékoztatóján a jakartai rendőrfőkapitány.

Megúszták a magyarok

Juhász Attila, a jakartai magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője azt mondta: a nagykövetség információi szerint nincsenek magyar állampolgárok sem a halottak, sem a sebesültek között, bár ezt biztonsággal nem lehet állítani, mert a hatóságok még nem közöltek hivatalos adatokat.

Mindkét szálloda közel van a jakartai diplomata-negyedhez, ahol számos nyugati nagykövetség és konzulátus épülete van, köztük az Egyesült Államoké, de több kormánytag, képviselő és magas rangú katonatiszt is ott lakik.

800 méter

Juhász Attila elmondta, hogy a magyar nagykövetség légvonalban körülbelül 800 méterre van a két szállodától, amelyek egy körforgalomnál találhatók, egymással szemben. Kevesebb mint száz méterre van tőlük egy toronyházban a svéd, a norvég és a finn nagykövetség.

A diplomata szerint a hatóságok lezárták a környéket, a szállodákat nem lehet megközelíteni, a környéken nagy tömeg gyűlt össze. Nagy a felfordulás, rendőrautók, tűzoltók, rohamkocsik jönnek-mennek a követség előtti utcában – tette hozzá.

A MU lemondta

A péntek reggeli robbantások hírére lemondta ázsiai túrájának jakartai vendégszereplését a Manchester United labdarúgócsapata.

Az angol bajnok vezetői röviddel azután döntöttek így, hogy az indonéz főváros két luxusszállodája ellen szinte egy időben követtek el merényletet.

A manchesteri csapat pénteken érkezett meg Malajziába, ahol szombaton játszik barátságos mérkőzést. Innen utaztak volna tovább Jakartába, ahol hétfőn Indonézia All Star-válogatottjával kellene megküzdeniük. A jövő vasárnapig tartó túra harmadik állomása a Koreai Köztársaságban, a negyedik, s egyben utolsó pedig Kínában lesz.

Az angolok pénteken, Kuala Lumpurban sajtótájékoztatót tartanak, ahol várhatóan tájékoztatást adnak majd a hétfői, jakartai meccs sorsáról. A találkozóra már minden jegyet eladtak a szervezők.

6 éve

A jakartai Marriot szálloda ellen 2003 augusztusban követtek el pokolgépest támadást, amelyben 12 ember életét vesztette, és több mint százan megsebesült. A hatóságok a támadásért a Jemaah Islamiyah iszlamista szervezetet tették felelőssé. Azóta megerősítették a szálloda biztonságát, gépkocsik nem közlekedhetnek előtte, és mindenkit ellenőriznek, aki belép az épületbe.

Az utóbbi években nem volt példa pokolgépes támadásokra Indonéziában, és a néhány napja rendezett elnökválasztások is nyugalomban zajlottak.

—-A feltételezett merénylők—-

Egyes szakértők úgy vélik, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló, és a Délkelet-Ázsiában több pokolgépes merényletet végrehajtó Jemaah Islamiyah (JI) állhat a robbantások hátterében. Ennek a csoportnak számlájára írhatók a 2002-ben Bali szigetén végrehajtott pokolgépes robbantások is, amelyeknek több mint 200 halálos áldozatuk volt.

A szervezetet 1993-ban alapították azzal a céllal, hogy majd egységes, délkelet-ázsiai kalifátust hozzanak létre Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Thaiföld területén. Kezdetben etnikumközi konfliktusok résztvevője volt, később kapcsolatokat épített ki az al-Kaidával, illetve a Fülöp-szigeteki Abu Sayyaf iszlamista csoporttal és a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) szélsőséges szakadár szervezettel.

A JI-t vádolják számos amerikai és nyugati érdekeltség elleni indonéziai támadásért, így a 2002-es bali, a jakartai Marriott szálloda elleni 2003-as robbantásokért, valamint a jakartai ausztrál nagykövetséget ért 2004-es merényletért.
Délkelet-Ázsia legnagyobb dzsihadista csoportjának homályos a szerkezete, és az is, hogy kik alkotják. Az indonéziai rendőrség eddig 300 embert vett őrizetbe, akit azzal gyanúsít, hogy a szervezet tagja. Malajziában és Szingapúrban a hatóságok további száz gyanítható tagot tartóztattak le. Egykori feltételezett vezetőjüket, Abu Bakar Basírt korábban összeesküvés vádjával őrizetbe vették, de tisztázták a vádak alól, és 2006 júniusában szabadon engedték. Ő tagadta kapcsolatát a csoporttal.

Számos jelentősebb tagjának elfogását követően úgy tűnt, hogy hanyatlóban van a JI képessége nagyobb támadásokra. A 2002-es bali merényleteket végrehajtó három terroristát tavaly novemberben kivégezték. Malajziában idén májusban elfogták a csoport szingapúri sejtjének állítólagos vezetőjét. Több más vezetője – például Noordin Mohammad Top, Umar Patek és Dalmatin – pedig szökésben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik