Nagyvilág

A kínaiak ellen fordul az Al-Kaida

Az Észak-Afrikában dolgozó kínaiak elleni támadásokra szólított fel az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat térségbeli szervezete, bosszúból az északnyugat-kínai Hszincsiangban (Xinjiang) történt zavargások muzulmán vallású ujgur áldozatai miatt.

A South China Morning Post című hongkongi lap keddi cikke szerint, amely a londoni központú Stirling Assynt kockázatelemző cég jelentését idézi, az Iszlám Magreb al-Kaidája megtorló akciókra szólított fel Kína ellen. Ez az első eset, hogy Oszama bin Laden hálózata közvetlenül fenyeget meg kínai érdekeltségeket, s ezt “bizonyára újabbak is követik majd” – vélekednek a jelentés készítői.

A dokumentumban közölt adatok szerint kínai állampolgárok százezrei dolgoznak a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ebből 50 ezren Algériában, amely az iszlamista szervezet bázisát jelenti.

“A dzsihadisták között egyre több szó esik Kína elleni támadásokról – állapítja meg a Stirling Assynt, amely a hongkongi lap szerint a magrebi al-Kaida eligazító gyűléseinek résztvevőitől származó információkra alapozta jelentését. – Egyesek már megkezdték az aktív adatgyűjtést a muzulmán világban jelen lévő kínai érdekeltségekről, a célpontok kiválasztása érdekében.”

A Hszincsiang székhelyén, Urumcsiban (Urumqi) július 5-én kezdődött etnikai zavargásoknak a regionális hatóságok szerint eddig legkevesebb 184 halottjuk és több mint 1600 sebesültjük van, az emigrációban élő ujgur ellenzékiek viszont sokkal több áldozatról beszélnek.

Az Új Kína hírügynökség szerint a hétfőn Urumcsiban lelőtt három ujgur férfi szent háborúra, “dzsihádra” akarta uszítani egy mecsetben a hívőket, akik azonban nem csatlakoztak hozzájuk. Az imám kiutasította a hőbörgőket, és az őrök segítségét kérte, mire a férfiak kést rántottak, és megtámadták a biztonságiakat. A szélsőségeseket a rendőrség fékezte meg: két témadó meghalt, egyet sebesülten elfogtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik