Nagyvilág

A fiatalok is tiltakoznak a szlovák nyelvtörvény ellen

Közös nyilatkozatban tiltakoztak a szlovák nyelvtörvény ellen a magyar parlamenti pártok ifjúsági szervezetei Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt kedden.

A négy ifjúsági szervezet jelen lévő képviselői aláírták, majd a követség postaládájába bedobták a közös álláspontjukat tartalmazó nyilatkozatot. A dokumentumban megállapítják, hogy a szlovák államnyelv-törvény június 30-án a pozsonyi parlamentben megszavazott módosítása “súlyosan sérti az európai normákat; nincs összhangban a nemzetközi szervezetek ajánlásaival”, az 1995-ös szlovák-magyar alapszerződéssel, és Szlovákia alkotmányával sem.

Az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas – Új Mozgalom elnöke elmondta, hogy “egy baloldali számára elfogadhatatlan”, az amit a szlovák kormánykoalíció legnagyobb pártja, a “magát baloldalinak mondó” Smer a Szlovák Nemzeti Párttal tesz. “Mint a XXI. században gondolkodó baloldali fiatalok, mindig ki fogunk állni a Kárpát-medencei magyarságért” – hangsúlyozta Varga László.

Csepreghy Nándor, a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas operatív alelnöke “nyelvi rasszizmusnak” nevezte a felvidéki magyarság számára hátrányos nyelvtörvényt. Hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei példát mutatva együtt mondták ki, hogy “elég volt”, és tiltakoznak az ellen, hogy a szlovákiai magyarok “másodrendűvé váljanak” Szlovákiában.

Gaál Gergely, a KDNP ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke arcátlanságnak nevezte, hogy a szlovák kormánypártok éppen a magyar nyelv évében kívánják korlátozni a szlovákiai magyarok anyanyelvhasználatát. Azt tanácsolta, hogy a szlovákiai politikusok is ismerkedjenek meg a szép magyar nyelvvel.

Jagodits Zsuzsanna, az SZDSZ ifjúsági szervezte, az Új Generáció választmányi alelnöke kiemelte: minden, az Európai Unióban élő állampolgárt megillet az anyanyelv használatának joga. Elmondta, hogy el kell törölni a törvénymódosítást, mert “általános, demokratikus alapelvek sérültek”. Ezért nem csupán magyar ügyről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik