Nagyvilág

Csehország visszavág Kanadának

Csehország vízumkötelezettséget vezet be a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező kanadai állampolgárok számára - jelentette be kedden Jan Fischer miniszterelnök a kabinet rendkívüli ülése után. A rendelkezés válasz arra, hogy Kanada keddi hatállyal vízumkötelezettséget vezetett be az országba utazó cseh állampolgárokkal szemben.

Mint arról már korábban hírt adott az FN, Ottawa a lépést a növekvő számú cseh menedékkérelmekkel indokolta. A prágai sajtó szerint a csehországi romák menekülnek nagy számban Kanadába, mert hazájukban nem érzik magukat biztonságban.

Prága egyoldalúnak, hibásnak és helytelennek tartja a kanadai lépést, s válaszul konzultációra hazarendelte kanadai nagykövetét. A cseh kormány az ügyben az Európai Bizottsághoz fordult támogatásért. Egyúttal felszólította Kanadát, hogy a probléma rendezéséig tegye legalább azt lehetővé, hogy a kanadai vízumot Prágában lehessen átvenni, s ne kelljen a cseheknek ezért Bécsbe utazniuk.

Csehország felháborodott

Jan Kohout cseh külügyminiszter “előzmények nélkülinek” minősítette azt, ahogy Kanada az intézkedést bevezette. “Szövetséges és partnerországok nem így tárgyalnak egymással” – jelentette ki a miniszter. Különösen azt kifogásolta, hogy Kanada azután döntött a vízumkényszer felújításáról, miután biztosította Prágát, hogy ez ügyben még tárgyalni fognak.

A cseh kormány nemrég feladatul adta a belügyminiszternek, hogy a tárca erősítse meg a romák társadalmi integrációját elősegítő programokat, s foganatosítson hatékony intézkedéseket a szélsőséges nézetek terjedése ellen.

Kanada első ízben a kilencvenes évek végén vált a csehországi roma emigráció célországává. Miután több ezer csehországi roma kért letelepedési engedélyt Kanadában, az észak-amerikai állam 1997-ben vízumkényszert vezetett be a cseh állampolgárokkal szemben. Az intézkedést csak 2007 őszén oldották fel.

A romák gazdasági emigrációja

Az idei első félévben ismét nagyon megugrott a Kanadában menedéket kérő csehországi romák száma. Míg tavaly összesen 853 cseh állampolgár adott be Ottawában menedékkérelmet, az idei első négy hónap alatt már 1077 személy. A cseh sajtó szerint alapvetően gazdasági emigrációról van szó, s nem kizárt, hogy a háttérből ezt olyan egyének szervezik, akik a romák kivándorlásából anyagi hasznot húznak.

“Többször is figyelmeztettük Kanadát, hogy a menedékkérelmek elbírálásának nagyvonalú jogi és szociális kerete alkalmat ad a visszaélésekre. Sajnos felvetéseinket nem vették komolyan” – jelentette ki Fischer.

Csehországban a legutóbbi, 2001-es népszámláláskor 11 ezer ember vallotta magát romának. Szakértői becslések szerint azonban valódi számuk mintegy 200-250 ezer. Egy országos felmérés szerint a romák egyre inkább leszakadnak a cseh társadalom többségétől, miután körükben hatalmas a munkanélküliség. Mintegy 80 ezer roma a városok szélén kialakult gettókban él. Ezek létrejöttében nagy szerepe van az önkormányzatoknak is, mert gyakran ők azok, akik egy helyre költöztetik a település “problémás” lakosait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik