Nagyvilág

Rohamrendőrök választották szét a képviselőket

Rohamrendőrség választotta szét az egymással rivalizáló pártok verekedő parlamenti képviselőit hétfőn az új alkotmányról tartott konferencián Zimbabwében, ahol továbbra sem csitulnak az idén megalakított egységkormányon belüli ellentétek.

A hatóságok azonban ragaszkodnak hozzá, hogy folytatódjék az értekezlet, amely része az új nemzeti alkotmány elfogadásához és körülbelül két éven belül kiírandó új választásokhoz vezető folyamatnak.

A konferencián kitört zűrzavar újabb tanújele a kormánya megosztottságának, amely a Robert Mugabe elnök és Morgan Tsvangirai kormányfő, volt ellenzéki vezető közötti megállapodás alapján idén februárban jött létre.

A zimbabweiek új alkotmányt szeretnének a még 1979-ben, a függetlenség kikiáltása előtt született alaptörvény helyébe, amely erősítené a parlament és gyengítené az elnök hatáskörét, biztosítaná a polgári szabadságjogokat, valamint a politikai és a sajtószabadságot.

Az összetűzés Mugabe Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió-Hazafias Front (ZANU-PF) és a Tsvangirai vezette Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) képviselői között tört ki, mialatt a parlament elnöke megnyitó beszédet tartott a konferencián. A rendbontó képviselőket a rohamrendőrség távolította el a teremből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik