Nagyvilág

Kivár a szlovák sajtó Bugár Hídjával

Várakozó, inkább pesszimista, mint optimista álláspontra helyezkedett a szlovákiai sajtó a Híd-Most új szlovákiai magyar párt jövőjével kapcsolatban; a hétfői lapkommentárok elsősorban a program hiányát róják fel a pártnak.

Bugár Béla Hídja a szombati alapító kongresszus után “valahogy furcsán néz ki” – írja a független Pravda. Rámutat, hogy a Híd “nem tisztán magyar kisebbségi párt, de nem is szlovák-magyar”.

“Ez egy magyar párt egyetlen szlovákkal ékesítve, ami azt jelenti, nem kell hogy vonzó legyen sem a magyarok, sem a szlovákok számára. Programjával sem tudja őket megszólítani, mert még semmi ilyen nincs. Bugár ebben az alapkérdésben hibát vétett” – véli az újság.

A szerző, Dag Danis szerint a Hídnak csak akkor lehet értelme, ha “képes lesz meggyöngíteni a nacionalista Magyar Koalíció Pártját (MKP). Ez viszont csak akkor sikerülhet, ha Bugár pártja +kizárólag+ csak magyar lesz”.

Magja magyar

Rámutat, hogy a szlovákiai magyaroknak 1920 után mindig legalább két pártjuk volt, amelyek választási koalíciókat alkottak. Hibrid pártként építeni a Hidat, amelyet szlovákok ékesítenek, ebben az esetben nem tisztességes. Az MKP nyilvánvalóan elzárkózik az ilyen párt elől, mert egy magyar-magyar-szlovák koalíció értelmetlen.

Bár Bugár pártjának magja magyar, ezt követően méginkább a szlovákok körében lesz kénytelen szövetségeseket keresni.
A Bugár és Rudolf Chmel által szombaton felvágott torta a jelek szerint messziről sem lesz olyan nagy, mint amilyennek eredetileg látszott – zárja kommentárját a Pravda.

Konkrétum nélkül

A Híd szombati alapító közgyűlésén sok szép, kétségtelenül igaz szó hangzott el a kölcsönös szlovák-magyar toleranciáról és az együttműködésről, de “még tévedésből sem bármilyen konkrétum, amely messziről a politikai programra hasonlítana” – mutat rá a Sme című liberális napilap. A szerző, Peter Morvay szerint a Hídról egyértelműen lerí, hogy pillanatnyilag csak Bugár Béla népszerűségén vagy annak mítoszán alapszik.

Szlovákiának kétségtelenül szüksége van egy olyan pártra, amely nem etnikai alapon működik, mint az összes mai parlamenti párt. Hogy a Híd ilyen párt legyen, el kell oszlatnia a körülötte lebegő gyanúkat. Nem csak azt, hogy nem egy sértett ember (Bugár Béla) pártja, de azt is, hogy a szlovákok nem csak bokréták a párt kalapján. Cáfolni kell azokat a vádakat is, miszerint az új párt megalapítása mögött gazdasági érdekek és a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) érdekei állnak.

Szimpatikus kezdeményezés

A Hospodárské Noviny viszont “szimpatikusnak” látja a kezdeményezést. “Bugár és Chmel projektje, a magyar-szlovák Híd-Most párt, napjainkban szimpatikus politikai kísérletet jelent a növekvő, illetve hosszú távú – és több szintű – feszültség csökkentésére Magyarország és Szlovákia legfelsőbb politikai vezetése között, a magyar kisebbségi politikusok és a szlovák többség között, valamint az MKP legfelsőbb vezetői között” – véli a gazdasági napilap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik