Nagyvilág

Csaltak az elnökválasztáson?

A Kongói Köztársaságban megtartott elnökválasztást követően a hatóságok hétfőn megkezdték az előző napi voksolás eredményeinek összesítését, miközben az ellenzéki jelöltek csalást emlegetnek és bojkottra szólítanak fel.

A szavazatok feldolgozása hétfő reggelre befejeződött, s jelenleg az eredmények összesítése folyik – közölte Raymond Mboulou önkormányzati miniszter. Hozzátette: a részvétel a közepesnél nagyobb volt, a végeredményeket a hét végéig állapítják meg.

A részadatok szerint Brazzaville egyes negyedeiben és a belső körzetekben 40-92 között volt a részvételi arány, egyes településeken pedig 100 százalékos – mondta a miniszter.
Denis Sassou-Nguesso távozó elnök a hivatalos részadatok szerint számos körzetben meggyőző fölényre tett szert, messze megelőzve a radikális Mathias Dzont, aki a 12 induló jelölt közül a legfőbb ellenfelének látszott. Az első eredmények így megerősíteni látszanak az ország élén közel 25 évet eltöltő, 66 éves Sassou-Nguess győzelmével kapcsolatos várakozásokat.

Mathias Dzon és öt másik jelölt máris kétségbe vonta a választás tisztességét, és bojkottra szólított fel. Közös közleményük szerint “a kongói nép a rekord magas – több mint 90 százalékos – távolmaradással fejezte ki akaratát”. Az elnökjelöltek szerint több csalás is történt.

A Kongói Emberi Jogi Megfigyelő Központ (OCDH) nevű kongói civil szervezet hétfői közleménye szerint “nagyon alacsony” volt a részvételi arány, s a választás nem volt “sem igazságos, sem átlátható, sem méltányos”.

A szervezet 47 megfigyelője szerint “tiszteletben tartották a szavazás szabadságát”, de több szabálytalanság történt: nem megfelelőek voltak a választási anyagot, nagymértékben befolyásolták a szavazókat, szavazatokat vásároltak.

Roger Bouka Owoko, az OCDH elnöke szerint meglepődnének, ha a részvétel meghaladná a 15-20 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik