Nagyvilág

EU-megfigyelőket kérnek az ujgurok

A külföldön élő ujgur ellenzékiek szervezete felkérte szombaton Svédországot, az EU soros elnökét, hogy az Európai Unió küldjön megfigyelőket a kínai Hszincsiang-Ujgur régióba.

Az Ujgur Világkongresszus szerint az EU-megfigyelők kiküldésének az lenne a célja, hogy így “véget vessenek az ottani, brutális elnyomásnak.” Mint a szervezet szóvivője által aláírt közlemény fogalmaz, az Ujgur Világkongresszus attól tart, hogy még lesznek újabb áldozatok. “Az egész világnak el kellene ítélnie a kínai kormány embertelen bűntetteit” – olvasható a dokumentumban.

Eközben Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök sürgette a kínai vezetést, hogy vessen véget a török ajkú, muzulmán ujgurok asszimilálásának. Erdogan már pénteken is nagyon keményen fogalmazott a kérdésben: akkor népirtásról beszélt, s felszólította Pekinget, hogy vonja felelősségre a térséget lángba borító erőszakcselekmények kirobbantóit. Törökország támogatja a térség fölötti kínai szuverenitást, és elveti az ujgur lakosság szeparatista törekvéseit, ugyanakkor kulturális kapcsolatokat ápol az ujgur rokonnéppel. Törökországban számos – Kínából elmenekült – ujgur kapott menedéket.

Hszincsiang-Ujgurban eközben némileg alábbhagyott a feszültség: egy helyszíni jelentés szerint szombaton csökkent a rendőri jelenlét, s a katonai teherautó-konvojok száma is ritkult.
Az egy héttel ezelőtt kirobbant hszincsiangi zavargásoknak a legfrissebb hivatalos kínai adatok szerint 184 halottja volt. Rebija Kadír, az Ujgur Világkongresszus egyesült államokbeli száműzetésben élő vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy valószínűleg több ezren haltak meg az etnikai indíttatású erőszakcselekményekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik