Nagyvilág

Részegek a politikusok?

Fáradtak, dekoncentráltak vagy spiccesek? Döntsék el az olvasók! Mindenesetre az idei G8-találkozó egy újabb gyöngyszemmel gyarapodott, akárcsak a Nicolas Sarkozy sajtótájékoztatójáról emlékezetes 2007-es csúcs. A Medvegyev megtámogatásáról készült fotó alapján az FN összegyűjtötte a legakadozóbb elnöki beszédeket. Természetesen a magyarok sem maradtak le.

Kezdjük mindjárt a legfrissebb felvétellel: Dmitrij Medvegyev kicsit elveszettnek tűnik a közös fotózáson a szerdán kezdődött olaszországi G8-csúcson, amelyen mintegy harminc ország állam-, illetve kormányfője vesz részt. A bizonytalanul helyezkedő orosz elnököt azonban Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök igen készségesen támogatja. Bár lehet, hogy csupán egy jobb fotózási szöget javasol neki.

Még jó, hogy ott volt Berlusconi (fotó: MTI/EPA)

Jól jött egy biztos kéz (fotó: MTI/EPA)

Ha már G8, akkor elevenítsük fel a két évvel ezelőtti csúcs legemlékezetesebb pillanatát: Nicolas Sarkozy félórás késéssel, kifulladva és nevetését visszatartva érkezett a sajtótájékoztatóra. Először elnézést kért a késésért, amelyet a „Putyin úrral folytatott párbeszéd hosszúra nyúlásával” indokolt, majd megkérdezte az újságíróktól: „Mit szeretnének? Hogy válaszoljak a kérdésekre? Nos, vannak kérdések? Akkor, tessék”. Egyesek szerint nemcsak vizet ivott Putyinnal az első nemzetközi szereplése előtt, míg mások csak azzal védték, hogy megmámorosodott a saját sikerétől a csúcstalálkozón.

Idén februárban Nakagawa Soicsi japán pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján derült a világ. A miniszter feltűnően akadozva beszélt, ráadásul majdnem elaludt. Miközben az egyik újságíró kérdezett, már arra sem maradt ereje, hogy nyitva tartsa a szemét; később azt a kérdést válaszolta meg, amelyet nem is neki tettek fel. Végül pedig egy hatalmas ásítás is becsúszott a kamerák előtt. A pénzügyminiszter később tagadta, hogy részeg lett volna, elmondása szerint megfázott, és túl sok gyógyszert szedett be. Az ellenzék nyomására néhány nappal később azonban lemondott posztjáról.

Ahogy Nakagawa Soicsi, úgy 2007-ben George Bush is alig tudta nyitva tartani a szemét, miközben az iraki helyzetről tartott sajtótájékoztatót a Fehér Ház gyepén:

A 2007-ben elhunyt Borisz Jelcinről köztudott volt, hogy nem vetette meg a vodkát. Az orosz elnök legemlékezetesebb részeg botrányai:
– 1994-ben Berlinben az őt köszöntő katonazenekar legnagyobb meglepetésére kezébe vette a karmesteri pálcát, és leállt vezényelni.

– Ugyancsak 1994-ben, de immár Írországban, a Shannon repülőtéren hiába várta őt a vörös szőnyeg két oldalán felsorakozott ír küldöttség, Jelcin ittasan bóbiskolt a repülőgépen. Végül azt mondták a küldöttségnek, hogy az orosz elnök nem érzi jól magát, és nem tudja elhagyni a gépet. Ám Moszkvába visszaérve Jelcin kérdőre vonta a munkatársait, hogy miért nem ébresztették fel.

Hiába várták Jelcint (forrás: guardian.co.uk)

Hiába várták Jelcint (forrás: guardian.co.uk)

– 1991-ben a FÁK-csúcson (a kazahsztáni Alma-Atában, ma: Almati) két testőrével karonfogva tudott csak felmenni az épület lépcsőjén. A felvételek szerint a négy segítő kar ellenére is eléggé cikázva jutott a bejárathoz. Később pedig belecsípett egy hosztesz fenekébe.

– 1995-ben Bill Clintont nevettette meg, amikor is a boszniai helyzetről való tárgyalásukat követően a sajtótájékoztatón az egyik újságíró arra kérdezett rá az orosz elnöktől, hogy tényleg katasztrófális volt-e a megbeszélés. Mire Jelcin azt válaszolta: “Maga egy katasztrófa!”, ezen Clinton a hasát fogva kacagott.

Úgy tűnik, a volt lengyel elnök sem tudott nemet mondani egy-egy poharazgatásra. Aleksander Kwasniewski többször is pityókásan jelent meg a nyilvánosság előtt. Három eset azonban különösen feledhetetlen maradt róla: San Franciscóban az ENSZ-ülésen a lengyel zászlóval zsonglőrködött, Belorussziában (a belorusz elnökkel, Alekszandr Lukasenkóval való találkozáskor) az ajtó helyett a csomagtartón keresztül akart beülni a limuzinba, Ukrajnában pedig a meggyilkolt lengyel katonatisztek katyni temetőjének felkeresésekor jelent meg ittasan.
Kwasniewski beszéde az ukrajnai egyetemen:

Nemcsak a magyar Gripeneknek jutott jó szél, hanem Szekeres Imre honvédelmi miniszternek is, akit a vadászgépek 2008. januári átadási ceremónián igencsak „megtréfált” a hangosítás és a szeles időjárás. A tévéfelvételen úgy hangzik, mintha a miniszter képtelen lenne rendesen elmondani a beszédét. Szekeres Imre utólag a hangtechnikai hibával és a dermesztő hideggel indokolta a megtévesztő felvételt.

A jelenleg kórházban fekvő Horn Gyuláról is emlékezetes felvételeket találhatunk az interneten:
A 2006-os országgyűlési választás előtt három nappal egy angyalföldi lakossági fórumon így szólt a mellette ülő Szanyi Tiborhoz: „A szocialista párt az egyetlen az országban, aminek nincs szövetségese… Egyedül vagyunk, Tibor! Egyedül! Te meg én. Meg a nézők.” Szanyi szinte szóhoz sem jutott e kijelentések hallatán.

2007-ben az exminiszterelnök a 75. születésnapján tartott összejövetelen helyenként összefüggéstelen és nehezen érthető beszédet mondott, amelyet végül Gyurcsány Ferenc szakított félbe „Isten éltesse Horn Gyulát!” felkiáltással. Horn kissé tétován még akkor is ott álldogált a pulpituson, amikor már a többiek kivonultak a közös fotózásra, majd pedig hosszú időre eltűnt, mire a vendégek összeálltak a csoportképhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik