Nagyvilág

Emberi testrészeknek nézték a bálnamaradványokat

Nem emberi maradványok azok a testrészdarabok, amelyeket csütörtökön találtak a Comore-szigetek partjainál. Így nem származhatnak a június utolsó napján szerencsétlenül járt jemeni utasszállító repülőgép áldozataitól sem.

A mentők a fellelt testrészek tárolására létesített halottasházba szállították a talált testrészdarabokat, majd Comore-szigeti orvosok és francia szakértők megvizsgálták azokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy nem emberi maradványok. Az utóbbi napokban partra vetődött és oszlásnak indult három bálna a térségben. Feltételezésük szerint tőlük származnak a maradványok. Igazságügyi orvos szakértők megerősítették, hogy cetfélék darabjait találták meg.

Eddig 22 tetem

Szerda este magas rangú Comore-szigeteki kormányküldöttség érkezett Tanzániába, hogy az afrikai országhoz tartozó Mafia szigetére utazzon. Hétfő óta ugyanis a sziget körüli vizekben 13 holttestet találtak. A tetemeket nemzetközi szakértői csoport vizsgálja meg, hogy megállapítsa, a Yemenia légitársaság gépének utasaiéi voltak-e.

Csütörtökön összesen további kilenc tetemet találtak Tanzánia vizein, így ott 22 halott vár azonosításra. A kenyai hatóságok is segítenek a kutatásban azt követően, hogy egy ír turista arab és angol nyelvű feliratokkal talált roncsdarabokat, amelyek szintén a jemeni gépről származnak. Időközben francia haditengerészek is megérkeztek a térségbe, hogy segítsenek a kutatásban.

Csak egy túlélő volt

Az Airbus A310-es típusú gép 153 emberrel a fedélzetén a jemeni fővárosból, Szaanából tartott Moroniba, a Mozambiki-csatornában, Madagaszkártól mintegy 300 kilométerre északnyugatra és az afrikai kontinenstől ugyancsak hasonló távolságra keletre fekvő Comore-szigetek fővárosába. Rossz időjárási körülmények – száz kilométeres széllökések – között zuhant le a célállomástól nem messze június 30-án a kora hajnali órákban. A szerencsétlenséget egy 12 éves kislány élte túl.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik