Nagyvilág

Batman vezeti Bulgáriát

Az egykori kommunista diktátor testőrét választotta miniszterelnöknek Bulgária. A Batman becenévre hallgató fekete öves karatés volt már belügyminiszter és főpolgármester is. Sokan reformpolitikusnak tartják, mások szerint maffiózó.

Meggyőző fölénnyel az ellenzék nyerte meg a múlt heti bolgár választásokat. A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép ellenzéki párt a szavazatok közel 40 százalékát tudhatja magáénak. A GERB népszerűsége nagyrészt karizmatikus vezetőjének, Bojko Boriszovnak, Szófia jelenlegi főpolgármesterének köszönhető. Ő ugyanis ígéretet tett arra, hogy amennyiben pártja megnyeri a választásokat, miniszterelnökként leszámol a korrupcióval, valamint a szervezett bűnözéssel, ami már egy jó ideje mérgezi a bolgár társadalmat.

Fekete öves karatés

A Batman becenévre hallgató politikus igen érdekes életútra tekinthet vissza. Bojko Boriszov, 1959. június 13-án született a Szófia-közeli Bankia községben. Végzettsége szerint tűzvédelmi és biztonságtechnikai mérnök. Ezenkívül fekete öves karatemester. Erejének, illetve lelkes akciókészségének köszönhetően a Batman becenevet kapta.

Egy ideig a bolgár karatecsapat edzője volt, de bíráskodott is nemzetközi mérkőzéseken. Elvált, lánya jelenleg Los Angelesben végzi tanulmányait. Élettársa Cvetelina Boriszlavova, a Kereskedelmi Beruházási Bank igazgatója.

Testőrből miniszterelnök

A közismerten jobboldali elveket valló Boriszov testőrként került a politikai életbe. Hosszú ideig a kommunista diktátor Todor Zsivkov személyi testőre volt, aki több mint három évtizedig kemény kézzel irányította Bulgáriát – írja a Times. Ezt követően Szimeon Boriszov Szakszkoburgotszkiit, a bolgár királyból lett miniszterelnököt védte, amivel kiérdemelte a rendőrfőnöki posztot a 2001-ben alakított kormányban. Rendkívüli eredményeiért 2004-ben tábornoki ranggal jutalmazták.

Borisov mögött kalandos életút áll (MTI/EPA)

Borisov mögött kalandos életút áll (MTI/EPA)

A bolgár nyilvánosság szimpátiáját főleg a bűnözés elleni kitartó küzdelmével nyerte el. Négy évvel később ő lett Szófia első embere, majd 2006-ban a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért néven megalapította pártját. Bár a GERB vezetését hivatalosan átengedte Cvetan Cvetanovnak, úgy vélik, a párt politikáját a háttérből továbbra is Boriszov irányítja.

Reformpolitikus vagy maffiózó?

Boriszov megítélése azonban nem egyértelmű Bulgáriában. Míg egyesek reformpolitikusként látják, addig mások azt állítják, hogy balkáni maffiózó körökkel áll kapcsolatban. A szerb Danas internetes lap szerint a Joca Amsterdam néven ismert Sreten Jocic, közismert szerb bűnöző a bírósági tárgyalásán kijelentette, hogy éppen Boriszov nyújtott neki védelmet a rendőrségtől az 1990-es években. Az ilyen és hasonló állítások valóságtartalmát azonban sohasem tudták bizonyítani.

Az ellentmondásos „üzletember” nyolc évvel ezelőtt került rács mögé, éppen amikor Boriszov lett a bolgár belügyminisztérium első embere. Egyes médiumok szerint emiatt Joca Amsterdam halálosan megfenyegette „egykori mentorát”. A Szerbia és Bulgária közötti jószomszédi kapcsolatokat Boriszov 2006-ban egy érdekes gesztussal erősítette meg, ugyanis Szófia polgármestereként a bolgár főváros aranyérméjével tüntette ki a szerb mulatószene koronázatlan királynőjét, Szvetlana Razsnjatovics népdalénekest, a hírhedt háborús bűnös Arkan özvegyét.

Sokat várnak tőle

A Times szerint jelenleg Bulgáriában is keménykezű politikusokra van szükség a válság leküzdésére, és ebbe a képbe Boriszov tökéletesen beleillik. A bolgárok éppen ezért nem egy gazdasági szakembert vagy egy behízelgő beszédű politikust választottak, hanem szókimondó, egyenesen beszélő, keménykezű embert. Ezt bizonyítja az egyik választó Daily Telegraphnak adott nyilatkozata is: „Azért támogatom Bojkót, mert ő az egyetlen ember, aki képes kiállni, megmondani mi a helyes, mi helytelen, és ugyanakkor ezt végre is tudja hajtani” – mondta az ötvenéves Marija Nikolova.

Boriszov már nagyban készül a miniszterelnöki posztra, de jó polgármesterként nem feledkezik meg városáról sem. „Irigylem Szófia következő polgármesterét, mert miniszterelnökként személyesen odafigyelek majd, hogy a főváros kormányzásával kapcsolatos összes eddigi kezdeményezés megvalósuljon” – nyilatkozta a BTA bolgár hírügynökségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik