Nagyvilág

Vaskereszt helyett érdemkeresztet osztottak Németországban

A II. világháború óta először részesült Bátorság Érdemkereszt kitüntetésben négy katona Németországban. Az érmeket hétfőn adta át Angela Merkel kancellár.

Tavaly októberben az észak-afganisztáni Kunduzban egy kerékpáron érkező öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy Bundeswehr-egység páncélozott tehergépkocsija mellett. Két katona meghalt, a most kitüntetett négy pedig gondját viselte sérült társainak.

A hétfői ünnepségen Angela Merkel kancellár és Franz Josef Jung védelmi miniszter adta át az érdemrendeket a katonák kiemelkedő erőfeszítéseiért.

A tavaly bevezetett Bátorság Érdemkereszt egy nemzeti színű szalagon lógó máltai keresztet mintáz, közepében német sassal és tölgylevelekkel. Ez a német katonaság első ilyen bátorság-érdemérme, amióta már nem osztják ki a Vaskeresztet. Az egykori medállal 1813 óta jutalmazták a katonákat, de Hitler uralma alatt a náci katonák kitüntetésévé vált.

Az új érdemrendet azután vezették be, hogy a frontvonalban harcoló német csapatok szerepe ismét megnőtt a világban. Ulrich Kirsch alezredes, a Bundeswehrverbandnak, az aktív és tartalékos katonák érdekvédelmi szervezetének elnöke a német WDR tv-csatornának azt mondta, hogy az új érdemérem egy új demokratikus hőskultusz kialakulását segíti, amely végleg elszakad majd az egykori Wehrmacht emlékétől.

A Bundeswehr hadban álló haderő – mondta beszédében Merkel kancellár. Több elismerésben kellene részesíteni az azt kiérdemlő katonákat, mert “Németországban túl keveset beszélnek a katonák teljesítményéről, igénybevételéről és kockázatvállalásáról” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik