Nagyvilág

Előrehozott választásokat akar Micheletti

Honduras átmeneti kormánya nyitott az előre hozott választásokra, hogy megoldja a Manuel Zelaya elnök elmozdításával kialakult válságot.

Roberto Micheletti, Honduras új elnöke csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy tarthatnak népszavazást az elmozdított elnök visszahelyezéséről néhány hónap múlva lejáró mandátumának idejére, bár “nehéz” lenne ezt azonnal megszervezni. Az utóbbi napokhoz képest békülékenyebb hangvételt megütve kijelentette, hogy elfogadható megoldásnak tartaná a november 29-re kiírt elnökválasztás előrehozatalát.

José Miguel Insulza, az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) főtitkára pénteken utazik Hondurasba, hogy tájékoztassa az érintett hatóságokat a szervezet álláspontjáról. Insulza közölte, hogy nem tárgyalni akar, hanem felszólítja az illetékeseket az alkotmányos rend visszaállítására. Az AÁSZ állandó tanácsa szerdán 72 órát adott a közép-amerikai ország új vezetésének Zelaya hivatalba való visszaállítására, különben felfüggesztik Honduras tagságát a szervezetben. Szombatra összehívták az AÁSZ közgyűlésének rendkívüli ülését, hogy döntsenek a hondurasi politikai válság ügyében.

Micheletti közölte, hogy meghallgatják az AÁSZ küldöttségét, amely tudomása szerint a főügyészség és a legfelsőbb bíróság képviselőivel találkozik. Kiemelte, hogy szívesen látják Insulzát, és “teljes mértékben egyetértene” a választás előrehozásával, ha az AÁSZ ezt javasolná a válság megoldásaként.

Eközben Manuel Zelaya Salvadorba utazott tovább Panamából, ahol részt vett Ricardo Martinelli, Panama új elnöke és kormánya beiktatási ceremóniáján. Zelaya csütörtökön megismételte, hogy haza akar térni, de időpontot nem közölt. Hondurasban letartóztatási parancsot adtak ki a tizennyolc bűncselekménnyel és vétséggel, köztük hivatali hatalommal való visszaéléssel és hazaárulással megvádolt Zelaya ellen, és kedd óta már az Interpolon keresztül is köröztetik.

A közép-amerikai országban a helyzet változatlan maradt: Zelaya és Micheletti hívei egyaránt tüntettek, de jelentősebb incidensek nem történtek. Argentína diplomáciai menedékjogot adott Enrique Flores Lanzának, a Zelaya-kormány elnökségi ügyekben illetékes miniszterének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik