Nagyvilág

Atomleszerelésről állapodhatnak meg az orosz-amerikai csúcson

Keretmegállapodást tervez aláírni Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök hétfői moszkvai csúcstalálkozóján: e dokumentum képezné az alapját a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló, ez év végén lejáró START-I szerződést felváltó új egyezménynek - értesült a Kommerszant.

Az orosz napilap pénteken azt írta, hogy a keretmegállapodás lenne a csúcs fő eredménye. Az újság mindazonáltal úgy tudja, hogy Moszkva és Washington – az előkészítés során – még nem állapodott meg a nukleáris robbanótöltetek és a hordozórakéták számának csökkentéséről; ha az ellentéteket hétfőig nem oldják fel, a csúcs végén csak egy általános jellegű, kötelezettségeket nem jelentő nyilatkozat születhet.

A Kommerszant a nehézségeket érzékeltetve többek között idézte Barack Obama egyik tanácsadóját, aki elmondta: elhatározták, hogy a robbanófejek mellett a hordozórakéták számának csökkentéséről is megállapodnak, de a két terület viszonya nagyon bonyolult a két ország haderejének eltérő szerkezete miatt. A tanácsadó korainak tartotta konkrét számokról beszélni azzal kapcsolatban, a moszkvai csúcson mennyire csökkentik a két ország nukleáris tölteteinek számát, de tudni vélte, hogy az végül kisebb lesz a 2002-ben kötött orosz-amerikai megállapodásban foglaltaktól.

Ez utóbbi egyezmény a két ország számára egyaránt 1,7-2,2 ezerben szabta meg a töltetek számának felső határát – emlékeztetett az orosz lap.

A Kommerszant úgy tudja: Washington ragaszkodik ahhoz, hogy a készülő keretmegállapodás konkrét számokat tartalmazzon a két ország nukleáris tölteteire és hordozórakétáira vonatkozóan, amelyeket az év végéig kidolgozandó új szerződés (is) rögzítene. Az Egyesült Államok 1500-1600-ban szabná meg a nukleáris töltetek és 1100-ban a hordozórakéták számának plafonját – tette hozzá.

Dmitrij Medvegyev és Nyikolaj Szolovcov, az orosz hadászati rakétacsapatok parancsnoka korábban jelezte Moszkva készségét a nukleáris ütőerő jelentős csökkentésére – legfeljebb 1500 nukleáris töltet engedélyezésére és a rakéták számának jelentős csökkentésére -, de Obama érkezése előtt nézeteltérések támadtak – írta a lap.

A Kommerszant tudomása szerint a vita lényege az, hogy az orosz katonai vezetők meggondolták magukat, nem akarják 1700 alá vinni a nukleáris töltetek számát, illetve Moszkva a START-egyezménnyel kapcsolatos megegyezést összeköti az amerikai rakétavédelmi pajzs (általa ellenzett) kelet-európai kiterjesztésével. A rakéták számát illetően is vita van. Viktor Jeszin, az orosz rakétacsapatok volt vezérkari főnöke a lapnak megjegyezte: Amerika legfeljebb 1100 rakétát javasol, ez gyakorlatilag megegyezik mostani arzenáljával, míg Medvegyev késznek mutatkozott 500-600-ra csökkenteni a számukat.

A tárgyalóküldöttségek nem akarják elrontani az orosz-amerikai kapcsolatok régóta várt “újraindítását”, de ha Obama megérkezéséig nem jutnak dülőre a keretegyezmény szövegében, Moszkva kész a megállapodást közös nyilatkozat szintjére lefokozni, amelyben nem lesz áttörést jelentő kötelezettségvállalás – tette hozzá a Kommerszant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik