Nagyvilág

Obama még nem döntött Bajnai meghívásáról

Hetekig-hónapokig is eltarthat, amíg az Obama-kormány állást foglal Bajnai Gordon miniszterelnök washingtoni meghívása ügyében - nyilatkozta Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet.

A nagykövet azzal kapcsolatban tájékoztatta az MTI-t, hogy az amerikai magyarok két legnagyobb szervezete közül az egyik, az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) a héten levélben kérte Barack Obama elnöktől: ne hívja meg Bajnai Gordon kormányfőt Washingtonba.

Majd az új kormányt hívnák

Az AHF érvelése szerint a jelenlegi ügyvivő kormány miniszterelnökének meghívása rövid idővel a magyarországi parlamenti választások előtt nem indokolt, sőt, mindkét ország érdekeivel ellentétes volna, ezért egy későbbi, “megfelelőbb” időpont javasolt. Az AHF szerint ez a választások és az új magyar kormány beiktatása után lenne.

Somogyi Ferenc elmondta: a jelenlegi magyar kormány az alkotmányos eljárások szerint alakult meg, nincs olyan tényező, amely kizárná, hogy megfelelő szintű kapcsolatok legyenek a két ország között.

Obamáéknak nem volt fenntartása

Balázs Péter külügyminiszter átadta amerikai kollégájának azt a levelet, amelyet Bajnai Gordon Obamának írt, felvetve washingtoni látogatásának lehetőségét. Amikor ez megtörtént, nem hangzott el amerikai részről semmilyen fenntartás – mondta a nagykövet.

Utalt rá: a külügyminiszteri találkozó is azt jelezte, hogy Washington elfogadja a magyar kormányt, kapcsolatban van vele. “Nem hiszem, hogy az amerikaiaknak fenntartásaik volnának, mert azt is megtehették volna, hogy nem fogadják a külügyminisztert” – mondta.

A nagykövet rámutatott, hogy az ilyen magas szintű látogatásokról szóló döntések Washingtonban többnyire elhúzódnak. Emlékeztetett arra, hogy a magyar külügyminiszter látogatását, amelyre június közepén került sor, már Balázs Péter elődje, Göncz Kinga idején kezdeményezték. Az adminisztráció akkor is regisztrálta a kérést, “közölték, hogy sok a jelentkező, besorolják”.

Elhúzódó döntés

Somogyi Ferenc szerint feltétlenül számítani kell a Bajnai-meghívással kapcsolatos döntés elhúzódására, annál is inkább, mert az új amerikai adminisztráció esetében más országokkal is felmerül a magas szintű kapcsolatfelvétel.

Véleménye szerint az AHF levelét a Fehér Házban valószínűleg mérlegelni fogják. “Egy ilyen levelet lenyelni nem lehet, a megfelelő döntéselőkészítő közegekben megfogalmazzák a javaslatokat, és ha pozitív javaslat születik, az elnök feltehetően rábólint” – tette hozzá.

Amerikai magyar szervezetek vezetői körében olyan hír is felröppent, hogy Hillary Clinton külügyminiszter az elkövetkező hetekben-hónapokban európai látogatása során ismét találkozna magyar kollégájával, illetve hogy maga Barack Obama elnök esetleg Budapestre látogatna. A nagykövet spekulációnak nevezte ezeket a híreket, amelyeket, mint mondta, nem tud megerősíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik