Nagyvilág

Megmagyarázzák a nyelvtörvényt Szilinek

A szlovák házelnök csütörtöki közlése szerint még a nap folyamán levelet küld Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének, amelyben megmagyarázza, hogy a szlovák államnyelvtörvény módosításának "semmi köze sincs semmiféle szofisztikus támadáshoz sem a magyar, sem más Szlovákiában élő kisebbség ellen".

Ezt Pavol Paska Pozsonyban tartott sajtóértekezletén jelentette be.

Közölte, hogy ilyen értelmű tájékoztatást adott az már az Európai Unió tagállamai, illetve az Egyesült Államok Pozsonyban akkreditált nagyköveteinek, akikkel azonnal a törvénymódosítás megszavazása után találkozott. Paska szerint a magyar fél képtelen megérteni, hogy a nyelvtörvény módosítása az emberek érdekében történt.

A szlovák parlament elnöke leszögezte: elutasítja a feszültség folyamatos fenntartását a szlovák-magyar kapcsolatokban, s ezért továbbra is arra fog törekedni, hogy a két szomszédos állam kapcsolata jó legyen.

“Ez a feszültség senkinek sem használ. Kihasználok minden lehetőséget, hogy semlegesítsem a ránk nehezedő nyomást” – fejtette ki Paska. “Sajnos, nagyon valószínű, hogy ez nem lesz lehetséges” – jegyezte meg Paska. Ezt azzal indokolta, hogy: egyrészt a magyar fél “félreérthetően magyarázza” a nyelvtörvényt, másrészt pedig azzal, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) ebben a kérdésben “nagyon radikális”. Szerinte a pártelnök Csáky Pál megint Sólyom László köztársasági elnöknél járt Budapesten, hogy panaszkodjon Pozsonyra.

A szlovák parlament elnökének meggyőződése, hogy Budapest támadásai mögött a magyarországi belpolitikai és gazdasági nehézségeket kell keresni.

Szili Katalin a szlovák államnyelvtörvény módosításáról szóló szavazás előestéjén, hétfőn küldött levelet Paskának, amelyben a szavazás elhalasztására kérte a pozsonyi házelnököt, hogy a felek még tárgyalhassanak a sokat vitatott jogszabályról.

A szlovák parlament kedden fogadta el a módosított nyelvtörvényt, amelynek megsértésért a jövőben akár 5 ezer eurós büntetés is kiszabható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik