Nagyvilág

Magyarország kínai centrummá válhat

A jelenlegi magyar kormány az ország legfontosabb partnerei között szeretné számon tartani Kínát, amely nagy bizalommal tekint Magyarországra. E bizalom alapján Magyarország kínai szempontból regionális centrummá válhat - mondta a Pekingben tartózkodó magyar külügyminiszter.

Balázs Péter négynapos kínai munkalátogatása keretében Pekingben főleg politikai jellegű megbeszéléseket folytat kínai meghívójával, kollégájával, Jang Csie-csével (Yang Jiechi). A látogatás – amelyen a miniszter Sanghajt (Shanghai), a jövő évi világkiállítás helyszínét is felkeresi – része a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulójához kötődő budapesti és pekingi eseménysorozatnak.

A magyar kormányok szinte kivétel nélkül mind nagy figyelmet fordítottak a Kínához fűződő viszonyra, de a Bajnai-kabinet – korábban nem használt kifejezéssel – prioritásként jelölte meg ezt a kétoldalú kapcsolatot. Balázs Péter beszámolója szerint ismertette ezt a szándékot kínai kollégájával.

A két ország kapcsolatai nagyon sokrétűek. “Ez egy régi, kölcsönös szerelem.” Szinte kivételes például, hogy Budapesten már van magyar-kínai két tannyelvű iskola. A kínai jegybank először Magyarországon nyitott leánybankot, és megnyílik egy olyan központ, amelyben márkás kínai termékeket árusítanak majd, tehát nem csak az olcsó kínai áruk lesznek jelen a magyar piacon – mondta.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom már most is nagy, több mint hétmilliárd dollár volt tavaly. Fontos látni, hogy miközben a világ nagy része küszködik a gazdasági válsággal, a kínai gazdaság növekedési üteme szinte töretlen. Mindazonáltal ennek eléréséért Kínának rengeteg hazai intézkedést kellett meghoznia – tette hozzá.

“Elmondtam, hogy a magyar kormány milyen intézkedéseket tett és tervez a gazdaság egyensúlyának és hitelének helyreállításáért. Kínai partnereink tudtak ezekről, elismeréssel szóltak róluk. Megköszönték a tavalyi szecsuani (Sichuan) földrengés után nyújtott magyar segítséget, illetve hogy megértéssel fogadjuk Peking +egy Kína+ politikáját. Utóbbival kapcsolatban azért elmondtam, hogy értékeink nem esnek egybe az emberjogi problémák terén. De miután nem célravezető az általános elmarasztalás, egyebek között ezekkel a problémákkal foglalkozik a két ország által tíz évvel ezelőtt megalakított fórum, az úgynevezett emberjogi párbeszéd” – mondta.

Ez a fórum tematikusan, példákkal, jogi érveléssel alátámasztva dolgozza föl a menekült- és kisebbségügyi gondokat. Ilyen fórumot csak nagyon kevés országgal, köztük a legfejlettebb európai uniós tagországokkal hozott létre Kína – mutatott rá Balázs Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik