Nagyvilág

Hová menekül a horvát kormányfő?

Ivo Sanader horvát kormányfő lemondásával megkezdődtek a találgatások arról, hogy a politikus vajon miért menekült a miniszterelnöki székből olyan váratlanul. Sokak szerint Sanader a horvát EU-csatlakozási kudarcok nehézségeit hátrahagyva elegánsan átvenné az elnöki posztot, mások szerint az elmaradt reformok és a romló gazdasági mutatók miatt futamodott meg.

2009. június közepén még úgy tűnt, a második mandátumának közepe felé járó Ivo Sanader sikeres kormányfő. Tavasszal Horvátország elnyerte a régen várt NATO-tagságot, a kormányfő pártja, a HDZ rendkívül jól szerepelt a tavaszi helyhatósági választásokon, s Horvátországból nézve sokaknak úgy tűnt, hogy az európai integráció is csak a szlovénok akadékoskodása miatt csúszik.

Belefáradt az uniós kudarcokba?

Így nem csoda, hogy Sanader július 1-jén bejelentett távozása nem csak Horvátországban, de külföldön is sokakat meglepett, egyebek között a jól tájékozott szerb és horvát újságírókat is. A meglepetést nem csupán a bejelentés váratlansága okozta, de annak sajátos körülményei is. Sanader ugyanis egy különös módon megfogalmazott utaláson kívül nem volt hajlandó lemondását indokolni, sőt az újságírók kérdéseit is elhárította, mondván, nem kíván velük vitatkozni. Sanader arra utalt, hogy Szlovénia vétója Horvátország EU-csatlakozási tárgyalásainak folyamatában hozzájárult lemondásához: „bizonyos, hogy megfontolásaimban ez is szerepelt.”

Igaz ugyan, hogy mind a külföldi, mind a horvátországi elemzők egy része megemlíti ezt, de azért a legtöbben úgy vélik, Sanader lemondásában más szempontok sokkal fontosabbak voltak. Mindenekelőtt arra mutatnak rá, hogy a horvát gazdaság az utóbbi időben rendkívüli nehézségekkel küzdött, a gazdaság mutatói az elmúlt hónapokban drámaian romlottak. Bár vannak, akik a nehézségeket a világgazdasági válság számlájára írják, sokak szerint az okok között ennél fontosabb, hogy a kormány nem hajtotta végre a szükséges reformokat.

Indulhat az elnökválasztáson

Mások úgy vélik, hogy Sanader az említett két nehézség elől menekülve azért mondott le, hogy a nehéz feladatokat utódjára hagyva jelöltesse magát a jövő év elején tartandó köztársasági elnöki választásokon. Tény, hogy az elnökjelöltség lehetőségéről már hosszabb ideje cikkeztek az újságok, s a lemondott miniszterelnök sem zárta ki teljesen.

Bármi is a lemondás igazi oka – van, aki öt lehetséges okot jelöl meg, ezek közé sorolva a kormánypárton belüli nézeteltéréseket, illetve a Sanader által tagadott egészségügyi problémákat – sokan elfogadhatatlannak tartják azt, ami történt. Úgy vélik ugyanis, hogy az adott körülmények között Sanader nem menekülhet csak úgy el a süllyedni látszó hajóról. És azt sem teheti meg, hogy csak úgy eltűnik a politika színpadáról, mintha misem történt volna (erre is utalt ugyanis), sem azt, hogy a nehézségeket hátrahagyva elegánsan átül az elnöki székbe.

Bár lemondásának okait még sokáig fogják elemezni, Horvátország szempontjából most sokkal fontosabb, hogy az új miniszterelnök, várhatóan Jadranka Kosor, vajon képes lesz e megküzdeni a felgyülemlett problémákkal. Vannak, akik kételkednek ebben. Mások úgy vélik, Sanader lemondása miatt legitimációs válság keletkezett ezért új választásokat kell tartani. A legnagyobb valószínűsége azonban annak van, hogy a horvát szábor július 3-án megválasztja az új kormányt.

elfogadták a lemondást

A horvát parlament elfogadta csütörtökön Ivo Sanader kormányfő előző nap bejelentett, váratlan lemondását. A döntés akkor válik majd hatályossá, ha Sanader utóda megnyeri a bizalmi szavazást. A parlament egyben elfogadta a kormány feloszlatását is. Ez utóbbi testület azonban az új kormány hivatalba lépéséig, átmeneti jelleggel ellátja feladatait. Az ellenzéki pártok bírálták Sanader váratlan lemondását, pontosabban az azt övező rejtélyes körülményeket. Szerintük Sanadernek addig nincs joga lemondania, míg nem ad egyértelmű magyarázatot az okokra. Egyben úgy vélték: Sanader megfutamodik a problémák elől, miközben ezeket éppen ő okozta nem megfelelő gazdaságpolitikájával.

Az EU lehet a jövő útja

Bármilyen ügyesen politizáljon is az új kormány, nem érhet el gyors sikereket az égető gazdasági problémák megoldásában, az EU csatlakozás ügyében azonban látványos eredményt mutathatna fel. Ehhez az EU-hoz tavaly benyújtott dokumentációból törölnie kell azokat a részeket (térképek, megfogalmazások, idézetek, számok), amelyek szlovén vélemény szerint prejudikálják a vitatott szlovén-horvát határszakasz ügyét.

Ezt követelték a szlovénok már 2008 őszén is, és ezt javasolta Zágrábnak a napokban Frattini olasz külügyminiszter is.

Horvátország számára Sanader lemondásának akkor volt értelme, ha őhelyette, aki rendkívüli mértékben elkötelezte magát a Szlovéniával szembeni merev és sikertelen politika mellett, olyan új kormányfőt választanak, akiben (és kormányában) meg lesz a bátorság ahhoz, hogy visszavonja az említett dokumentumokat.

Meglehet Sanadert ez a megfontolás (is) vezette a döntésben.
A horvát közvélemény kétségtelenül nehezen venne tudomásul egy ilyen megoldást. Ha az új kormány emiatt képtelen lesz erre a döntésre, akkor az ősz folyamán csak (gazdasági és
szociális) nehézségekkel találja magát szembe. Épp e nehézségeket ellensúlyozhatná valamennyire az EU-csatlakozás terén felmutatható siker. Annál is inkább, mert a horvát média szerint az ország évi egymilliárd eurót veszít azzal, hogy nem tagja az uniónak.

A szerző a Magyar Külügyi Intézet munkatársa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik