Nagyvilág

Nem adja fel a vesztes iráni elnökjelölt

Mehdi Karubi reformpárti iráni elnökjelölt nem ismeri el Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő elnök győzelmét, illegitimnek tartja a kormányt, és folytatja küzdelmét a június 12-i választás eredményének megsemmisítéséért.

Ezt ő maga jelentette be egy levélben, amely a honlapján jelent meg szerdára virradóra. Hozzátette, hogy nem fog részt venni Ahmadinezsád beiktatásán és általában semmilyen, az elnökválasztással kapcsolatos hivatalos ünnepségen.

Beszámolt arról, hogy az ügyészség és a kulturális minisztérium betiltotta napilapját, az Etemad Mallit, mert közöltetni akarta benne ezt a levelet. Az nem derül ki a levélből, hogy a lap betiltása csak a szerdai számra vonatkozik vagy tartósabb.

Karubi a negyedik helyen végzett a vitatott eredményű elnökválasztáson. Vasárnap kijelentette: ha az Őrök Tanácsa (a legfőbb iráni törvényalkotó testület) hajlandó kinevezni egy teljes jogkörrel rendelkező független bizottságot a választás körülményeinek tisztázására, ő elfogadja azt. Az Őrök Tanácsa azonban hétfőn megerősítette, hogy Ahmadinezsád győzött, és elutasított minden ellenzéki panaszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik