Nagyvilág

Nem a szavazatokra hajt az RMDSZ

Az RMDSZ indulása a román elnökválasztásokon egy jobb alkupozíció kiharcolását és médiamegjelenési célokat szolgál. A székelyföldi szavazók közül sokan újraválasztanák a jelenlegi államfőt, Traian Basescut, aki nagy eséllyel legyőzi szociáldemokrata kihívóját. Az egymással acsarkodó két kormánypárt számára kulcsfontosságú, hogy saját elnökjelöltjük kerüljön ki győztesen, az államfőválasztás után ugyanis nagy eséllyel szakad a koalíció.

Az RMDSZ esetében nem is annyira a román szavazatok szerzése a cél, sokkal inkább az, hogy növeljék alkupozíciójukat az elnökválasztások után – nyilatkozta lapunk kérdésére Kántor Zoltán, a Külügyi Intézet tudományos munkatársa. Az RMDSZ számára fontos, hogy az elnökjelölt indítása által a párt médiafelületet kap, és lehetősége nyílik arra, hogy széles körben beszéljen az RMDSZ céljairól, politikájáról – tette hozzá. A magyar párt ezenkívül új arculatot kíván felépíteni, ilyen szempontból jó választásnak tűnik az elnökjelöltek közül legfiatalabb Kelemen Hunor.

A választásokat követően alapjaiban rendeződik át a román belpolitika, függetlenül attól, hogy Traian Basescu marad az elnök vagy nem – vélekedett Markó Béla. Az RMDSZ elnöke nehéz feladatnak nevezte a közelgő megmérettetést, mivel a román belpolitikában erőre kapott egy ultranacionalista párt is. A Nagy-Románia Párt ugyanis a júniusi EP-választásokon két képviselőt is Brüsszelbe juttatott, miután 2008 végén kiesett a román parlamentből.

A román elnökválasztáson minden fontosabb parlamenti párt, valamint a Nagy-Románia Párt is indít jelöltet. Előzetes közvélemény-kutatások alapján a jelenlegi államfő, Basescu győzelme várható, sokak szerint a kérdés „csak” az, hogy ezt az első vagy a második fordulóban sikerül megtenni. Kántor Zoltán szerint a jelöltek közül kétségkívül ő a legkarizmatikusabb, legfőbb kihívója, a másik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt elnöke, Mircea Geoană és az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt jelöltje, Crin Antonescu pártelnök. Basescuhoz hasonlítva ők kevésbé populista politikát folytatnak.

Kelemen Hunort Markó utódjának tekintik (fotó: MTI)

Kelemen Hunort Markó utódjának tekintik (fotó: MTI)

A jelenlegi államfő újraválasztási esélyeit növeli, hogy a magyaroktól is remélhet szavazatokat. A székelyföldi szavazók az RMDSZ kampánya ellenére Basescu mellé álltak, amikor az ellenzék kérésére 2007-ben bizalmi szavazást tartottak az államfőről. Basescu, bár azóta is rendszeresen megfordul Erdélyben, némileg veszített népszerűségéből a magyarság körében. Megítélésének nem tett jót a Sólyom László látogatása kapcsán kialakult botrány, de az sem, hogy a hétvégén éppen Csíkszeredán tartotta a román nemzeti lobogó ünnepét.

Az államfő személye igen fontos, hiszen ő jelöli ki a kormányfőt a választásokon. A jelenleg egymással marakodó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Demokrata-Liberális Párt (PDL) által alkotott koalíció igencsak instabil, ezen a júniusi EP-választás eredménye sem változtatott, ahol egyik kormánypártnak sem sikerült érdemben a másik fölé kerekedni. Jelenleg mindkét kormánypártnak az a célja, hogy a kényszerkoalíciót felbontva egyedül alkothasson kormányt kisebb ellenzéki pártok, az RMDSZ vagy a Nemzeti Liberálisok bevonásával. Kérdés persze, hogy az őszi választásokig kitart-e a koalíció. Lehetséges, hogy a kormánypártok bizalmatlanági indítványt kérnek maguk ellen, abban bízva, hogy pártjuk elnökjelöltje lesz az államfőválasztás győztese és nekik ítéli majd oda a kormányrudat.

A román elnökválasztás pontos időpontja nincs kitűzve és a legtöbb párt még hivatalosan nem nevezte meg jelöltjét. Nem a szavazatokra hajt az RMDSZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik