Nagyvilág

Jól van a jemeni légikatasztrófa túlélője

A franciaországi Marseille-ben élő, a Comore-szigetekről származó 14 éves lány csodával határos módon élte túl a katasztrófát: életét annak köszönheti, hogy kirepült a zuhanó gépből - mondta el szerdán a lány telefonon az apjának.

Baya Bakari anyjával utazott nyári vakációra a rokonokhoz. Az anya nem élte túl a szerencsétlenséget.

“Megkérdeztem tőle, mi történt. Annyit mondott: papa, fogalmam sincs, a repülő a vízbe esett, hallottam, hogy körülöttem emberek beszélnek, de senkit nem láttam a sötétben. Megkapaszkodtam valamiben, aztán jött egy mentőhajó” – mondta a France Info hírrádióban az apa. Kassim Bakar hozzátette: nem hitte volna, hogy nagyon félénk lánya, aki nem is tud úszni, túlélhet egy ilyen katasztrófát.

A 14 éves lány hétfőn a párizsi Roissy-Charles de Gaulle repülőtérről indult anyja kíséretében a Comore-szigetekre. A jemeni fővárosban, Szanaában szálltak át a Yemenia légitársaságnak Moroniba közlekedő Airbus A310-es típusú gépére, amely nem sokkal a célállomás előtt kedd hajnalban az Indiai-óceánba zuhant.

A lány 12 órát töltött a vízben, mielőtt rátaláltak a mentőalakulatok. Jelenleg egy moroni kórházban ápolják, mert szervezete nagyon lehűlt. A víz felszínén hánykolódott, amikor rábukkantak. Nem volt rajta mentőmellény, s annyi ereje sem volt, hogy a feléje dobott mentőövet elkapja. A mentőalakulat egy embere ugrott be a vízbe érte. A mentőhajón a lány nagyon reszketett, de teljesen tudatánál volt. Miután négy takaróba tekerték, és meleg cukros vízzel megitatták, a személyazonosságával kapcsolatos minden kérdésre válaszolni tudott.

Nem tudja, hogy meghalt az anyja

Az apa szerint lánya még nem tudja, hogy anyja meghalt a légi katasztrófában. Az ápolók azt mondták a túlélőnek, hogy anyja a szomszéd szobában fekszik. Baya Bakarinak három fiatalabb, egy 10, egy 8 és egy 3 éves testvére van, akik nem tartózkodtak a gépen, hanem apjukkal Franciaországban maradtak.

“Franciaország mielőbb hazaszállítja a lányt, és megvizsgálja, hogyan tudja segíteni az apát, aki a Comore-szigetekre kíván utazni felesége holttestének felkutatására” – mondta Alain Joyandet francia együttműködési államtitkár Moroniban tartott sajtótájékoztatóján. Megerősítette, hogy a túlélő – akit már kétszer meglátogatott a kórházban – fizikailag jól van.
Comore-szigetek alelnöke eközben azzal vádolta meg Párizst, nem tájékoztatta a volt francia gyarmat vezetését arról, hogy 2007-ben kitiltották a lezuhant repülőgépet Franciaország légteréből.

“Rengeteg légitársaságnak vannak Franciaországból kitiltott gépei. Furcsa, hogy Franciaországtól mi nem kaptuk meg a gépek listáját” – mondta Idi Nadhoim a France 24 hírtelevíziónak.
A lezuhant gép fedélzetén 142 utas és 11 fős személyzet tartózkodott, közülük 66-an comore-i származású francia állampolgárok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik