Nagyvilág

A radikálisokat erősítheti a brit parlamenti botrány

A szélsőséges erők megerősödéséhez vezethet a brit képviselők költségtérítési ügye, ha nem sikerül helyreállítani a közbizalmat - mondta Helene Hayman, a brit parlament felsőházának elnöke szombaton Budapesten.

Az alsóház új elnökével közösen dolgoznak majd a közbizalom helyreállítása érdekében; ha ugyanis a közbizalom megrendül, akkor az emberek nem mennek el szavazni, mert nem tartják fontosnak ezt, ami pedig a szélsőségesek megerősödéséhez vezethet – mondta Helene Hayman.

Reméli, hogy a költségtérítési ügy miatt az emberek demokráciába vetett hite nem rendül meg. Most a politikusok és nem az intézmény iránti bizalom gyengült meg, a mostani eset nem a demokrácia problémáját mutatja, hanem az intézményrendszer és az egyének hiányosságát – tette hozzá.
A politikusokon múlik, hogy kiköszörüljék a csorbát, sokat kell dolgozniuk ezen – hangsúlyozta a felsőház elnöke.

Az utóbbi évtizedek legmélyebb brit belpolitikai válságát a The Daily Telegraph, a legnagyobb brit jobboldali napilap robbantotta ki. Az újság május eleje óta riportsorozatban tárja fel, hogy az alsóházi képviselők – kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt – milyen címeken vettek fel költségtérítést az elmúlt években.

A lap által ismertetett legkirívóbb elszámolások között előfordult kerti medencébe való úszó kacsaház, helikopter-leszállóhely kialakítása és várároktisztítás ugyanúgy, mint templomi jótékonysági adomány, háborús megemlékezésre készíttetett koszorúk és ajándéknak szánt tedimackók árának visszaigénylése. Volt olyan képviselő, aki egy pennyről szóló költségszámlát nyújtott be egy 12 másodperces telefonhívás után, mások vécépapír vagy éppen jelmezbálra vásárolt paróka árát számolták el hivatalos költségként.

A legnagyobb összegeket – esetenként több tízezer fontot – azonban képviselői lakások fenntartása címén igényelték vissza, gyakran a hozzátartozók által lakott ingatlanok teljes rezsijét vagy felújítási költségeit ráterhelve az adófizetőkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik