Nagyvilág

Július közepére megállapodhatnak a Nabuccóról

Törökország arra számít, hogy július közepén aláírja a Nabucco földgázvezeték megépítésére vonatkozó megállapodást az Európai Unióval - jelentette ki csütörtökön Brüsszelben az EU-ügyekkel megbízott török miniszter.

Az Európai Bizottság, illetve az uniós tagországok képviselői már régóta tárgyalnak Törökországgal a tranzitszerződésről. A megállapodást eddig egyebek mellett az hátráltatta, hogy Törökország túlzott pénzügyi követelményeket támasztott a tranzittal kapcsolatban.

A 31 milliárd köbméter kapacitású Nabucco-vezeték a Kaszpi-tenger térségéből szállítana – Törökországon keresztül – földgázt Európának. Lehetséges, hogy további államok is adnak majd gázt a Nabuccóba. A 2012-2013-ra elkészülő, 3.300 kilométer hosszú vezeték beruházási költsége a legutóbbi információk szerint mintegy nyolcmilliárd euró.

A projektet támogatja az Európai Unió, amely az orosz földgáztól való függés enyhülését reméli tőle, mivel a vezeték iráni, azerbajdzsáni, kazahsztáni, türkmenisztáni, egyiptomi és szíriai eredetű földgázt is eljuttathatna az EU területére. A Nabucco-vezeték tervét támogatja az Egyesült Államok is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik