Nagyvilág

Robbantani akartak a pakisztáni követségünknél

A pakisztáni hatóságok meghiúsítottak egy merényletsorozatot, amelynek öt európai állam - köztük Magyarország - iszlámábádi nagykövetsége, és a Dél-afrikai Köztársaság diplomáciai képviselete volt a célpontja - közölték szerdán a pakisztáni fővárosban diplomáciai forrásból. Állítólag afganisztáni szerepvállalásunk miatt álltak volna bosszút.

Valóban terveztek a pakisztáni magyar nagykövetség ellen támadást, a merényletet a hatóságok meghiúsították – erősítette meg a Külügyminisztérium szóvivői irodája szerdán.

Megerősítették a külképviseletet

A Külügyminisztérium közleményben tudatta: megfelelnek a valóságnak azok a hírek, miszerint a pakisztáni hatóságok meghiúsítottak egy támadást több külképviselet, köztük a magyar nagykövetség ellen.

Mint írták, “az ismert pakisztáni helyzetre tekintettel” a Külügyminisztérium és az iszlámábádi magyar nagykövetség már korábban intézkedett a külképviselet objektumainak megerősítésére. A Külügyminisztérium az iszlámábádi nagykövetségén keresztül folyamatosan tájékoztatást kap a fejleményekről. A nagykövetség szorosan együttműködik a pakisztáni hatóságokkal és az EU tagállamainak képviseleteivel – tudatta a szóvivői iroda.

A merényletet sikerült meghiúsítani (Montázs: Rédley Tamás)

A merényletet sikerült meghiúsítani (Montázs: Rédley Tamás)


Afganisztán miatt robbantottak volna

A pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban szerdán közölték diplomáciai forrásból, hogy a pakisztáni hatóságok meghiúsítottak egy merényletsorozatot, amelynek öt európai állam – köztük Magyarország iszlámábádi nagykövetsége – és a Dél-afrikai Köztársaság diplomáciai képviselete volt a célpontja. A magyaron kívül a svéd, a norvég, a cseh és az olasz külképviselet ellen terveztek robbantást az idézett források szerint. Kérdésünkre a szóvivői irodán nem kívántak egyebet hozzáfűzni a közleményhez.

A stockholmi külügyminisztérium szóvivője megerősítette az Aftonbladet című svéd lapban, hogy a hét végén őrizetbe vettek egy férfit, akinél két tonna robbanóanyag volt. A gyanúsított azt mondta, afganisztáni szerepvállalásuk miatt szemelték ki ezeket az országokat merénylet célpontjául.

A fölsorolt európai országok közül az afganisztáni NATO-erők (ISAF) által június elején közölt összesítés szerint Olaszország 2350, Norvégia 485, Csehország 430, Svédország 420, Magyarország 320 katonát állomásoztat Afganisztánban. Dél-Afrika nem vezényelt katonákat az ázsiai országba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik