Nagyvilág

Nem semmisítik meg az iráni elnökválasztás eredményét

Az iráni Őrök Tanácsa kizárta annak lehetőségét, hogy megsemmisítse a június 12-i elnökválasztás eredményét - jelentette kedden az iráni állami TV.

Az iszlám köztársaság legfőbb ellenőrző testületének szóvivője, akit az angol nyelvű adás, a Press TV idézett, leszögezte: “Az Őrök Tanácsa nem találta nyomát nagyobb csalásnak vagy törvénysértésnek. Egy hétfői bejelentésben annyit közöltek, hogy 50 választókörzetben észleltek szabálytalanságokat, legfőképpen azt, hogy több szavazatot adtak le, mint amennyi szavazásra jogosult volt, de úgy ítélték meg, hogy ezek nem befolyásolták jelentősen a választások végső kimenetelét.
A választásokat a hivatalos eredmények szerint az eddigi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád nyerte.

Legfőbb kihívója, Mir Hoszein Muszavi volt kormányfő viszont állítja, hogy Ahmadinezsád csalással győzött. Követői a szavazás napja óta folyamatosan tüntetnek, a szavazatok újraszámlálását és új választásokat követelnek, az elmúlt napokban azonban az iráni rendfenntartó erők egyre keményebb eszközökkel törik le a megmozdulásokat. Az összecsapásoknak eddig hivatalos adatok szerint 17 halottja volt.

A keddi bejelentéssel úgy tűnik, az iráni rendszer bezárja a kaput a kompromisszum előtt. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője már korábban győztesnek nyilvánította Ahmadinezsádot, és felszólította a tüntetőket, hogy hagyjanak fel az utcai megmozdulásokkal. Hétfőn a Forradalmi Gárdisták is megismételték fenyegetésüket a tiltakozók felé.

Közben az iráni belügyminiszter törvénytelennek minősítette azt a tüntetést, amelyet iszlamista diákok terveztek keddre Nagy-Britannia teheráni nagykövetsége elé. A “diákok az iráni belügyekbe való beavatkozás” ellen akarnak tiltakozni, mert úgy vélik, London ösztönzi az iráni ellenzéket a kormánnyal való szembenállásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik