Nagyvilág

Gyermekkereskedőket fogtak Kínában

Fogva tartott gyerekeket szabadított ki és feltételezett gyerekkereskedőket tartóztatott le kedden a vasútrendőrség Kína középső részén, egy országos intézkedés keretében - számolt be az Újkína hírügynökség.

A 25 kiszabadított, eladott vagy eladásra szánt gyerek egyike sincs ötévesnél idősebb. A rajtaütés, amely során 18 gyanúsítottat is letartóztattak, egy országos gyerekkereskedelem elleni hadjárat része volt, amelyet április 9-én indított a Nemzetbiztonsági Minisztérium.

Az Újkína értesülései szerint a legtöbb gyermeket Délnyugat-Kína Jünan tartományából vonaton szállították északra, hogy eladják őket vidéken. A gyerekek közül öt egy szociális gondozó intézményben, a többiek Sehszien egyik vasútállomásán voltak. A hírügynökség szerint Szecsuán fontos célpont a gyerekkereskedelemben, a gyerekek addig itt maradnak, amíg a leendő szülők eljönnek értük.

Májusban a kínai Nemzetbiztonsági Minisztérium azt nyilatkozta, hogy a gyerekkereskedelem elleni harc egyik lépéseként DNS-adatbázist állítanak fel a csavargó és elrabolt gyerekek, illetve szüleik mintáival.

Kínában a feleségnek eladott lányok és nők kereskedelme is virágzik, akárcsak a kisbabáké, akiket gyermektelen vagy több gyerekre vágyó családoknak adnak el. Az országban, különösen vidéken jobban kedvelik a fiú örököst, ezért itt különösen erős a kisfiúkkal való kereskedelem. Kínában az az irányelv, hogy a családban csak egy gyerek legyen, ezért egyes családok eladják a lány kisbabájukat, hogy tovább próbálkozhassanak egy fiúért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik