Nagyvilág

Euszkeptikusokhoz csatlakozott Bokros

Euszkeptikus és a politikai paletta szélére sodródott pártokat is tartalmazó EP-frakcióhoz csatlakozott az MDF-es Bokros Lajos, aki az Európai Konzervatívok és Reformerek táborát szélesíti majd. A brit külügyminiszter szerint az új tömörülés közel áll a szélsőségesekhez, az MDF arcátlanságnak nevezi a feltételezést.

Az Európai Parlamentben a héten megalakult új konzervatív frakciót a briteken kívül tizenöt lengyel a Jog és Igazság pártjából, kilenc cseh (Polgári Demokraták), valamint egy-egy magyar, finn, flamand, holland és lett politikus alkotja.

Az utóbbi hármat ugyanakkor sokan a politikai paletta széléhez tartozónak ítélik iszlámellenes, részben a női egyenjogúságot ellenző nézeteik miatt. A felvetésre, mely szerint az MDF szélsőséges nézeteket is valló tömörüléshez csatlakozott, Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője, elnökségi tagja lapunknak nyilatkozva leszögezte: az új frakciót kizárólag konzervatív és jobbközép pártok alkotják. A legarcátlanabb vád szélsőségességgel vádolni azt a frakciót, amelyet a brit Konzervatív Párt, Európa egyik legkomolyabb, legrégibb konzervatív pártja hitelesít. Elképzelhetetlen, hogy a brit vagy a cseh jobbközép párt (ODS) vagy a Magyar Demokrata Fórum egy olyan frakcióban vállalna szerepet, amely szélsőséges eszmékhez köthető. Az EP-n belül alakult új, konzervatív frakcióhoz tartozó pártok mindegyikének a múltja hiteles, ez vitán felül áll – tette hozzá. Nem úgy, mint a Jobbik, egy szélsőséges, kirekesztő, fasisztoid párt, nem látjuk, hogy milyen mozgástere lenne az EU-ban – fogalmazott Kerék-Bárczy Szabolcs.

Meddig tart az egység?

Ugyanakkor az új Európai Konzervatívok és Reformerek-frakció mozgásterével kapcsolatban is vannak kétségek. A csoportot alkotó három legfőbb párt egységes ugyan a Lisszaboni Szerződés elutasításában, ami a további uniós bővítés megakadályozását jelenti, de a frakción belüli belső ellentétek hamar felszínre kerülhetnek – figyelmeztet az EUObserver. A lengyel és a lett pártok protekcionista szárnyai nem fogadják kitörő lelkesedéssel a brit és a lengyel szabadpiaci elképzeléseket. A brit konzervatívoknak pedig létezik egy erőteljes zöld szárnya és szabadságjogokat felkaroló kezdeményezése. Ez ellentétben áll az új EP-frakcióban vezető szerepet betöltő cseh Polgári Demokrata Párt alapítójának, Vacláv Klausnak a nézeteivel, aki szerint nem az emberi tevékenység okozza a klímaváltozást. Jaroslaw Kaczynski volt lengyel kormányfő, a Jog és Igazságosság vezetője pedig római katolikus nézeteket vall a melegek jogairól.

A Bokros által választott frakció jövője sok kérdést vet fel (fotó: MTI/EPA)

A Bokros által választott frakció jövője sok kérdést vet fel (fotó: MTI/EPA)

A frakció jövőjéről Antonio Missiroli, a brüsszeli székhelyű European Policy Center elemzője úgy nyilatkozott: az új csoport valószínűleg meginog, amennyiben a brit parlamenti választásokon a rendkívül népszerűtlen jelenlegi kormányfő, a munkáspárti Gordon Brown korábbi kihívója, a konzervatív David Cameron győzedelmeskedik. Az EU-tagállamok minden bizonnyal választás elé állítják majd az euszkeptikus retorikával kampányoló Cameront: vagy elfogadja a Lisszaboni Szerződést, vagy megkérdőjeleződik a britek helye az unión belül. Cameron kormányfőként nem játszhat kettős játszmát: euszkeptikus politikát otthon, a Lisszaboni Szerződés támogatását pedig az unión belül. A britek éppen ezért rövid időn belül ismét az Európai Néppártban találhatják magukat – véli az elemző.

Elszigetelődnek?

A belső ellenétek dacára az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciója az Európai Néppárttal és a Liberális Demokratákkal egy erős szabadpiaci blokkot alkotnak, ami egy időre háttérbe szorítja a Lisszaboni Szerződést és a róla szóló diskurzust – véli Simon Hix, a London School of Economics professzora. Az új blokk 400 EP-képviselőt jelent a 736-ból, ami elnyomja a szocialisták és a keresztény-demokraták korábbi szövetségét. Nagyon érdekes jelenségnek vagyunk tanúi az EP-n belül, a jobboldal újraszerveződve minden korábbinál nagyobb befolyást szerzett az unióban. A briteknek mindenesetre fel kell készülniük, hogy a hazai sajtó támadni fogja őket, amiért „klímaváltozást tagadókkal és homofóbokkal álltak össze” – jegyzi meg az EUObservernek nyilatkozó londoni professzor.

A brit külügyminiszter, David Miliband a Guardiannek nyilatkozva máris úgy fogalmazott: az új frakció megalakításával a brit konzervatívok az euszkeptikus tábortól az európai szélsőségesek felé vették az irányt. A brit Konzervatív Pártot kiszakították a meghatározó európai jobbközép pártok táborából, elszigetelték magukat és vele az egész országot – fogalmazott.

Az új frakció előre láthatólag mintegy 3,9 millió euróra lesz jogosult az EU-büdzséből és 65-70 személyt foglalkoztat majd az 55 tag személyi tanácsadóin és titkárain kívül.
A csoport tagja lehet a parlament egyik befolyásos jogalkotó bizottságai egyikének, a három legnagyobb EU-parlamenti frakció által „birtokolt” hét legfontosabb bizottságban azonban nem valószínű, hogy helyet kapnak – véli az EUObserver.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik